Tinerii din Ucraina pot studia în România

Tinerii care vin din Ucraina se pot înscrie la facultățile din România, pe locurile bugetate de Ministerul Educației sau de universități, chiar și fără acte de studii, conform edupedu.ro.

Potrivit unui ordin de ministru semnat pe 2 martie, tinerii care erau înmatriculați la diverse facultăți în Ucraina se pot înscrie ca studenți la programe de licență, master sau doctorat, la facultățile din România chiar și fără acte de studii, pe locuri bugetate de Ministerul Educației.

Este vorba de despre  ordinul 3.325/2022 pentru completarea anexei PME 5.140/2019 pentru aprobarea metodologiei privind mobilitatea academică a studenților.

Sunt introduse două noi aliniate ordinului inițial. Primul aliniat se referă la posibilitatea tinerilor de a se înscrie la facultățile din România fără acte de studii pe care să le poată prezenta,  urmând ca aceștia să fie evaluați ulterior pentru a fi stabili competențele și abilitățile fiecăruia. În funcție de acestea, tânărul în cauză va fi înscris într-un an de studiu echivalent cu cel în care era în Ucraina, acordându-se, de asemenea, și credite de studiu.

Potrivit ordinului aprobat miercuri:

„În cazul în care studentul sau studentul doctorand nu poate dovedi studiile parcurse prin documente emise de către instituția de învățământ superior pe care a frecventat anterior în Ucraina, instituția de învățământ superior din România evaluează, pe baza unor criterii proprii și cu respectarea bunelor practici internaționale, rezultatele învățării, competențele și abilitățile și decide cu privire la recunoașterea și acordarea creditelor de studii transferabile.

Studentul sau studentul doctorand aflat în situația menționată mai sus „va prezenta instituției de învățământ superior din România, înainte de finalizarea studiilor, diplomele care i-au permis accesul în ciclul de studii la care a fost înmatriculat.”

De asemenea, înscrierea în acest an universitar, dar și îm următorul, se poate face prin demersul studentului, cu acordul universității românești.

În cadrul ordinului se mai specifică următoarele:

„Prin derogare de la prevederile articolului patru în anul universitar 2021 – 2022 și 2022 – 2023, mobilitate academică pentru cetățenii din țările terțe ale Uniunii Europene, care provin din instituțiile de învățământ superior recunoscute în Ucraina se realizează ca urmare a demersului studentului, cu acordul instituției primitoare.”

Dar și:

„În anul universitar 2021 – 2022 și 2022 – 2023, prin excepție de la prevederile alineatului 3, studenții, cetățeni ai Ucrainei, pot beneficia de finanțare de la bugetul de stat sau din alte surse, prin Ministerul Educației și respectiv instituțiile de învățământ superior, conform articolului 224 al Legii 1/2011 a educației naționale, cu modificările și completările ulterioare”, astfel înscrierea studenților, cât și școlarizarea acestora se va face pe locuri bugetate de minister sau de universități.

UNHCR estimează că în următoarele 5 luni vor ajunge în România 250.000 de ucraineni, cât și alte persoane de pe teritoriul Ucrainei.

sursă foto: PH-online.ro, Ziua de Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.