Astăzi, 23 octombrie, a avut loc marșul „Împreună pentru siguranța femeilor!”.
În jurul orei 15, toți cei dornici de a susține această cauză s-au adunat în fața Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a continuat pe traseul Casa de Cultură a Stdenților – UMF Iași – Palatul de Justiție – Fostul Tribunal și s-a încheiat în fața clădirii Prefecturii. Au participat în jur de 1500 persoane a căror glasuri au rostit la unison: „Vrem siguranță pe stradă și în casă”; „Nu mă simt flatată când sunt claxonată!”;„Stop violență!”.

„Femeile din România nu sunt în siguranță nici acasă, nici la locul de muncă, nici pe stradă.

Ieșim în stradă pentru a cere implicarea autorităților. Sistemul de protecție a supraviețuitoarelor violenței este subfinanțat, iar indiferența statului contribuie la o societate în care femeile și fetele nu sunt în siguranță”, au transmis organizatorii.

Concluzia unui raport ONU a fost că locul în care o femeie riscă cel mai mult să fie ucisă este propria ei casă, Procentul femeilor ucise a crescut îngrijorător într-un interval de numai 5 ani (de la 47% din totalul victimelor omuciderii în 2012, la 58% în 2017).

România se situează pe locul 14 în clasamentul ţărilor europene cu cea mai mare incidenţă de cazuri de violenţă domestică.

„Ieșim în stradă pentru a cere programe de prevenție și servicii adecvate și accesibile pentru supraviețuitoarele violenței de gen. În 2022 femeile din România sunt în continuare agresate, iar unele dintre ele ucise, chiar dacă au ordin de protecție. Nu avem suficiente centre specializate pentru supraviețuitoarele violenței de gen sau pentru agresori. Unele instanțe de judecată continuă să minimizeze gravitatea faptelor de violență împotriva femeilor. Serviciile sociale specializate pentru victimele violenței de gen sunt subfinanțate la nivel local și central. Serviciile de consiliere pentru agresori sunt puține, iar centrele de intervenție în caz de violență sexuală funcționează doar pe hârtie.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Cyberbullying-ul și pornografia neconsensuală sunt forme relativ noi de violență, căreia îi cad victime din ce în ce mai multe persoane, iar autoritățile nu dispun de suficiente instrumente pentru a strânge probe și a acționa în astfel de situații.

Vrem să fie alocate resurse umane și financiare pentru a combate formele de violență împotriva femeilor, pentru ca dreptul nostru la siguranță să nu rămână doar pe hârtie, au fost doar câteva dintre scopurile transmise de organizatorii marșului.

Proiectul „Împreună pentru siguranța femeilor: proiect de intervenție multidimensională împotriva violenței de gen” este implementat de Centrul FILIA în parteneriat cu Asociația ANAIS, Asociatia Transcena, E-Romnja și Feminism Romania (Asociația FRONT) și beneficiază de finanțare prin programul Active Citizens Fund Romania.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.