Mii de refugiați ucraineni, în special femei și copii, continuă să vină în România, prin vama Siret, pentru a scăpa de un război pe care nu și-l doresc. Multe familii sunt nevoite să se despartă, multe destine sunt schimbate, iar lacrimile sunt cele care iau locul zâmbetelor.
Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani nu sunt lăsați să intre în țară pentru că trebuie să lupte pentru a lor. Femeile plâng, iar inimile sunt sfâșiate de gândul despărțirii și, mai ales, de posibilitatea că cei care le-au fost alături s-ar putea să nu supraviețuiască.

În Siret, un punct de trecere de frontieră, zeci de voluntari s-au adunat pentru a împărți cu ei suferința și pentru a le oferi pachete cu mâncare. Măicuțele de la Mănăstirea Putna îi așteaptă cu gogoși calde, iar copiii primesc dulciuri. De asemenea, camioane întregi cu alimente au fost aduse în apropiere de Vama Siret, conform A3.

O firmă de transport le facilitează drumul în diverse zone din județul Suceava, dar și în străinătate.

Primarul orașului Vicovu de Sus, Vasile Iliuț, a declarat următoarele:

În această dimineață am efectuat o vizită in vama Siret pentru a vedea in ce mod putem veni in ajutorul celor care fug din calea războiului.

Despre dramele acestor oameni nevinovați se poate vorbi la nesfârșit, dar prin această postare vreau sa aduc un cuvânt de mulțumire vicovenilor pe care i-am întâlnit in număr foarte mare așteptând la intrarea in țara refugiați, cărora sa le ofere sprijinul prin oferirea unui mijloc de transport, cazare, mâncare și absolut tot ce mai au nevoie.

In măsura in care situația o va cere, Primăria Orașului Vicovu de Sus își arată toată disponibilitatea pentru a oferi spații de cazare, in acest sens luăm măsuri de amenajare și dotare a sălilor de sport din localitate cu toate cele necesare, iar instituția noastră este deschisă oricăror solicitări venite atât din partea autorităților statului, cât și a celor aflați în dificultate.

Mulțumesc încă o dată vicovenilor pentru implicare și sa dea Dumnezeu ca aceste vremuri sa devină cât mai repede amintire.

Doamne ajută!!”

De asemenea, polițiștii de frontieră care au fost la datorie au fost profund marcați de aceste evenimente:

„Ceea ce am văzut în vamă, mă va bântui toată viața”, relatează unul dintre aceștia.

Un alt polițist de frontieră a menționat:

„Sincer, nu aș vrea să vorbesc despre asta, sper să mă înțelegi. Îmi e greu să transpun în cuvinte ceea ce se întâmplă acolo. E clar că lumea ce venea în România, venea din dorința unui trai mai bun, dar și din cauza fricii. Oameni și oameni, fiecare cu povestea lui. Simțeam că noi chiar putem să îi ajutăm.

O chestie faină pe care am remarcat-o a fost atmosfera de acolo, nu a fost una tensionată, iar cei de acolo erau foarte cooperanți.”

Totodată, un grup de tineri din Bucovina își exprimă solidaritatea prin intermediul unui videoclip, o rugăciune pentru Ucraina!

„ Pace ție Ucraina!

Suntem un grup de tineri din Bucovina, iar în videoclipul de mai jos ne exprimăm solidaritatea cu Ucraina printr-o melodie creștină, o rugăciune adusă înaintea lui Dumnezeu pentru Ucraina.

NU RĂZBOI!

UCRAINA VA CÂȘTIGĂ CU DUMNEZEU!

Fiți binecuvântați !

Доброго вечора Україно!
Ми – гуманітарна асоціація з Буковини, і у відео нижче ми висловлюємо піснею нашу солідарність з Україною.
НЕ ВОЙНИ!
УКРАЇНА ПЕРЕМОЖЕ З БОГОМ
Дай Боже перемоги!”

Puteți accesa videoclipul aici.

De asemenea, voluntarii Asociației MGM sunt alături de oamenii care caută pacea. Unul dintre aceștia a făcut o declarație cutremurătoare, care subliniază, încă o dată, bunătatea sucevenilor:

„A fost o fetiță mică care a spus că niciodată nu a fost așa de bine primită, în momentul în care voluntarii au ajutat-o cu ceva dulce, cu apă, cu un sandviș. Sunt lucruri extraordinare pe care le putem face pentru oamenii aceștia.”

Aceste gesturi, făcute din inima, pot schimba soarta multor oameni. Ei nu și-au dorit război, dar noi ne dorim ca ei să fie bine primiți în țara noastră.

 

 

foto: iloveyoucluj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.