Fie că ești pasionat de fotografie, fie că-ți place doar să surprinzi momentele speciale din viața ta, mereu suntem în căutarea acelui cadru perfect. Ce înseamnă un cadru perfect? Ce sunt fotografiile de succes? Cum putem realiza poze „demne de invidiat”?

Astfel, am vorbit cu Balan Bogdan, artist pentru care fotografia este o cheie spre o altă reprezentare a realității.

Povestește-mi despre tine și ce faci la momentul actual.
Numele meu este Balan Bogdan, sunt student, proaspăt boboc la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată și sunt pasionat de fotografie și arta digitală încă din liceu când am simțit nevoia de a face ceva pentru a-mi exterioriza emoții diverse.

Ce îți place să fotografiezi cel mai mult și de ce?
La început fotografiam flori, plante și insecte sau ocazional fluturi; așa am învățat să încadrez, să fac compoziții și să aplic ce am învățat singur din nenumărate articole online, tutoriale de pe YouTube sau sfaturi de la alți fotografi.

Care sunt atuurile tale?
Nu cred că am o calitate aparte care să mă definească față de ceilalți fotografi, dar cu siguranță mă ajuta setul de skill-uri dobândite pe partea de editare și experiența pe care o am în programe precum Photoshop și Lightroom care cred că îmi vor fi de folos într-o eventuală carieră în acest domeniu, dar și experiența de voluntariat pe parte de fotografie. Cel mai mult îmi place să fotografiez cerul înstelat (Astrofotografia). Nimic nu e mai liniștitor pentru mine decât să petrec câteva ore căutând corpuri cerești si fotografiind lumina de acum câteva milioane de ani a unor stele, sau descoperind detaliile și formele nebuloaselor și a norilor întunecați de gaz.

 

În ce constă puterea ta ca fotograf ?
Puterea mea interioară de a continua să fac fotografii vine acum nu numai din nevoia de a exprima ceva dar și din pura curiozitate și dorința de a-mi duce experienta la un alt nivel. În decursul a 2 ani de voluntariat pe partea foto am avut destule persoane (Coordonatori de departamente foto, colegi voluntari, dar și persoane din afara domeniului care m-au susținut cum ar fi familia) care chiar m-au inspirat și mi-au dat o dorință de a evolua și au sădit o sămânță de curiozitate care se pare că apare mereu când observ ceva interesant în câmpul vizual. Fotografia mă ajută să conștientizez și să observ lucruri pe care nu le-aș fi dat importanță doar privindu-le și am avut enorm de multe situații din care am reușit să scot niște cadre cel puțin decente.

Ce îi recomanzi unui fotograf care abia își începe cariera?
Mereu am încercat și încerc să sprijin persoanelor aflate la început de drum. Să fie încrezătoare în forțele proprii și să nu aibă așteptări enorme de la început căci drumul spre succes este unul cu pași mici dar nu foarte greu de urmat. Tot ce trebuie să facă la început e să caute un motiv personal pentru care să facă fotografii cât mai de calitate poate ca vor să aibă mii de followeri pe YouTube, sau poate vor să câștige bani din evenimente sau ședințe foto, sau poate vor să fie cel mai tare fotograf din grupul de prieteni și să fie chemat, să facă poze însă este foarte important să impunem o limită de bun simț între prietenie și dorința de a ajunge la o carieră în fotografie. Cea mai elegantă mișcare în această direcție e voluntariatul. Făcând parte dintr-un departament foto ca voluntar e cea mai faină experiență pe care am avut-o ca fotograf, în sensul în care dacă greșești nu se întâmplă nimic, nu ești tras la răspundere, nu trebuie să plătești ci doar înveți din greșeli, ți se explică când greșești dar și înveți să colaborezi cu alți colegi, ești pus în diverse situații tehnice în care înveți să-ți folosești în alte moduri echipamentul față de cum erai obișnuit și poți face ce vrei tu atâta timp cât îi respecți pe ceilalți. Asta cred eu că e unul din pașii importanți ai unui fotograf începător care are intenția de a face o carieră în așa ceva. De asemenea important e să și găsească un stil personal de editat. Preseturile de editare pot fi utile, dar e mai util sa înveți sa le faci singur.

Care sunt planurile tale de viitor?
Pe viitor îmi doresc să termin facultatea și să devin inginer pe un domeniu electric si vreau să continui cu pasiunea pentru foto, mă gândeam la un studio pentru shooting-uri de produse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.