invazie Ucraina

Vladimir Putin a invadat Ucraina! Până acum au fost raportate explozii în mai multe orașe din estul centrul și sudul Ucrainei. Sunt bombardate cu rachete Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk și aeroportul din Kiev.

Atacul a fost chirurgical!

„Dragi cetățeni ucraineni, în această dimineață, președintele Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurii noastre militare și a polițiștilor noștri de frontieră. S-au auzit explozii în multe orașe din Ucraina. Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre. Acum un minut am avut o conversație cu președintele Biden. SUA au început deja efortul internațional. Astăzi ar trebui să vă păstrați calmul. Stai acasă dacă puteți. Noi lucrăm. Armata lucrează. Întregul sector al apărării și securității funcționează. Fără panică. Suntem puternici. Suntem pregătiți pentru tot. Vom câștiga pentru că suntem Ucraina”, a spus Vladimir Zelensky.

Vladimir Putin cere armatei ucrainene să „depună armele” și să meargă acasă (24.02.2022, ora 05.45, ora Moscovei). 

„Republicile Populare din Donbas au solicitat ajutorul Rusiei. În legătură cu aceasta, am decis desfășurarea unei operațiuni militare speciale. Scopul acesteia este de a proteja oamenii care au fost supuși abuzurilor și genocidului de către regimul de la Kiev, timp de opt ani. În acest sens, ne vom strădui pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, precum și pentru aducerea în fața justiției a celor care au comis numeroase crime sângeroase împotriva civililor”, a declarat Vladimir Putin, citat de principalele agenții de presă rusești, Interfax, Tass și RIA Novosti.

Cetățenilor din zonele atacate li se recomandă să-și ia lucrurile de strictă necesitate și să meargă la adăposturile speciale. De altfel, după primele explozii din Kiev, lumea panicată pleacă din oraș. La Kiev au pornit sirenele de război.

foto: https://www.facebook.com/TheStraitsTimes
foto: https://www.facebook.com/TheStraitsTimes
foto: https://www.facebook.com/TheStraitsTimes
foto: https://www.facebook.com/TheStraitsTimes
foto: https://www.facebook.com/TheStraitsTimes
foto: https://www.facebook.com/TheStraitsTimes

Surse din Ministerul Apărării din Ucraina au menționat pentru Interfax că a început operațiunea de debarcare a forțelor ruse în Marea Neagră și Marea Azov.

Luke Harding, corespondentul The Guardian la Kiev, citează comandamentul armatei Ucrainei care susține că rușii atacă ținte militare.

foto: antena3
foto: antena3

Conducerea militaro-politică a Ucrainei este paralizată, trupele sunt complet demoralizate. Nici măcar nu au declarat război. „Războiul durează de o oră și jumătate și Forțele Armate ale Ucrainei au fost deja complet învinse”, spun surse citate de presa de la Kiev.

Surse militare declară că întreaga flotă ucraineană a fost distrusă.

Totodată, ​secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat joi dimineață „atacul nesăbuit și neprovocat” al Rusiei împotriva Ucrainei, avertizând că acesta pune în pericol „nenumărate” vieți omenești. „Suntem alături de poporul ucrainean în aceste momente teribile şi NATO va face tot ce este necesar pentru a-i proteja şi apăra pe toţi aliaţii”, a mai declarat Stoltenberg.

sursă: The Wall Street Journal – Breaking News, Business, Financial & Economic News, World News and Video (wsj.com)

Într-un apel disperat, ministrul ucrainean de externe a spus că „Lumea trebuie să-l oprească pe Putin”.
„Erau explozii. Am văzut mult fum la orizont”, a declarat o tânără din Harkov.

Un avion militar ucrainean a aterizat pe aeroportul din Bacău!

MApN nu confirmă niciun alt caz de aeronave ucrainene care ar fi pătruns în spațiul aerian național sau care ar fi aterizat pe alte aeroporturi, cu excpeția celui de la Bacău. 

ATENȚIE!
Circulă deja în spațiul media informații nereale cu privire la alte aeronave ucrainene aflate în România, în afara celei de la Bacău, despre care v-am informat deja.
NU CONFIRMĂM niciun alt caz de aeronave ucrainene care ar fi pătruns în spațiul aerian național sau care ar fi aterizat pe alte aeroporturi.
Așadar: NU CONFIRMĂM cazurile semnalate la Câmpia Turzii, Cluj sau Timișoara.
Vă adresăm rugămintea ca în această perioadă să vă informați din surse oficiale!
Mai mult, verificați informațiile care ajung la dumneavoastră din alte surse!

ACTUALIZARE 08:21 – Rusia parașutează militari.

În imaginile care apar pe rețelele sociale pot fi observate trupe de densat rusești parașutate în orașul ucrainean Harkov. Sunt folosite artilerie, echipamente grele și arme de foc. De asemenea, o coloană de vehicule militare a trecut granița din Belarus și înaintează spre Kiev.

Vladimir Putin a declarat că Ucraina „nu are dreptul la statalitate”.

Conform digi24, ambasadorii celor 30 de ţări membre ale NATO se vor reuni de urgenţă joi dimineaţă la Bruxelles în urma operaţiunii militare ruse împotriva Ucrainei, a anunţat un purtător de cuvânt al Alianţei, informează France Presse, Reuters şi DPA.Iohannis va convoca astăzi Consiliul Suprem de Apărare.

Rubla rusă a scăzut joi cu 5,4% până la un minim record, după ce piețele financiare au fost zguduite de decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina.

Bursa din Moscova a anunțat joi dimineață că a suspendat tranzacțiile pe toate piețele. Yenul și dolarul american au crescut, împreună cu aurul și alte mărfuri valoroase, cum ar fi nichelul și grâul. Piețele bursiere au înregistrat pierderi semnificative.

ACTUALIZARE 08:37 – Ziarul rus independent Novaya Gazeta, la care a lucrat și ziarista Anna Politkovskaya înainte de a fi asasinată în 2006 pentru anchetele ei, scrie că discursul video din zorii zilei de joi, în care Vladimir Putin a anunțat invadarea Ucrainei, a fost înregistrat încă de luni, 21 februarie.

Publicația rusă a descoperit acest lucru analizând metadatele fișierului video postat de Kremlin pe rețelele sociale.
Foto: Novaya Gazeta
Foto: Novaya Gazeta
Altfel spus, când a recunoscut independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, Vladimir Putin a filmat și declarația de război împotriva Ucrainei publicată în această dimineață.

Controversa fișierului video

UPDATEPotrivit corespondentului The Guardian la Moscova, Andrew Roth, ziarul independent rus Novaya Gazeta este probabil  să fi observat datele din fișierul greșit.

 

Conform digi24, videoclipul încărcat pe site-ul Kremlinului ar arată că fișierul a fost creat miercuri seara târziu, scrie Aric Toler de la grupul de investigații Bellingcat și alți jurnaliști ruși.

Ucrainenii, în genunchi pentru țara lor

foto: antena3
foto: antena3
ACTUALIZARE 09:20 – Secretarul General al ONU, apel la Putin să oprească războiul: „Domnule preşedinte Putin, în numele umanităţii, aduceţi-vă trupele înapoi în Rusia”, conform CNN.
La ora 11:00 va fi convocată ședința alături de Consiliul Suprem de Apărare al Țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.