Tinerii din partidul lui Barna sar în ajutorul studenților exmatriculați de la Drept, după ce judecătorul Cristi Danileț i-a etichetat drept „Posibil viitori şpăgari şi escroci. Interdicţie pe viaţă!”. Cei din USR au scris un mesaj pe pagina de Facebook, prin care au reușit să stârnească revoltă.

„Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la discursul radical promovat de anumiți magistrați români în spațiul public, cu privire la nevoia de pedepsire a 45 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității din București, acuzați de fraudă la examene.

Credem cu tărie că rolul justiției este acela de a reabilita și de a reforma indivizii pentru a-i aduce pe calea unui comportament prosocial, și nicidecum pedepsirea cu duritate de dragul imaginii publice. Sau de dragul ascunderii mizeriei sub preș.

Execuțiile publice sunt o rămășită medievală demnă de regimurile absolute sau teocratice. Un stat european modern nu poate exista decât cu un braț al legii aplecat spre reformă, reabilitare și prevenție. Țapi ispășitori caută doar dictatorii și autoritarii.

Nu putem sta muți atunci când în România se formează generații de magistrați în spiritul cruzimii și răzbunării. Indiferent de speța discutată, credem că reprezentanții statului trebuie să promoveze un discurs responsabil și moderat, care să țină cont de cele mai noi descoperiri din domeniul științelor penale și să fie conștienți de rezultatele empirice de care se bucură conceptul de justiție restaurativă.

România nu își mai permite generații de judecători cu ochelari de cal care să aplice legea, dar să ignore justiția”, se arăta în mesajul postat de USR Tineret.

Pe de altă parte, într-un comentariu, USR Tineret precizează că susţine pedepsirea celor vinovaţi de fraudă, însă  tinerii nu cred în justiţia „colectivă, demnă de tribunalele anilor 50”.

content-image

foto: cluj-am.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.