student arab

Un student arab s-a răzbunat pe un ieșean, după ce acesta l-a privit în ochi. Tânărul palestinian originar din Fâșia Gaza a fost condamnat la închisoare cu suspendare de Curtea de Apel Iași care a întors astfel pedeapsa de 1 an și 6 luni cu executare dictată în primă instanță pentru distrugere în formă continuată, după ce s-a răzbunat pe un conațional pentru că a fost privit în ochi, scrie Ziarul de Iași.

Studentul la Medicină, Mahdi Mahdi, era alături de fratele său când s-a întâlnit cu persoana vătămată, care l-a primit în ochi în timpul discuției. Gestul este considerat o mare jignire în tradiția culturală arabă. Studentul a trecut de la amenințări la fapte și a anunțat public faptul că va da foc mașinii celui care l-a insultat privindu-l în ochi.

A mers acasă la persoana vătămată, l-a provocat să coboare jos din apartament. La scurt timp, a plecat la un peco, a cumpărat benzină și s-a întors la blocul dușmanului său, unde i-a stropit mașina, un VW Golf, după care i-a dat foc.

Flăcările s-au extins imediat la încă trei mașini, pe care le-a distrus în totalitate: un Dodge Nitro, un Audi A5 și un Audi A4.

Studentul palestinian a fost condamnat de Judecătoria Iași la 1 an și 6 luni de închisoare cu executare.

„Instanţa reţine că inculpatul nu a înţeles să se conformeze regulilor de convieţuire socială dintr-o ţară a cărei naţionalitate nu o are, dar în interiorul căreia a ales de bună voie să urmeze studii superioare, în vederea formării sale profesionale în calitate de viitor medic. Instanţa apreciază că, fiind cetăţean străin, avea în primul rând obligaţia morală de a se supune regulilor şi normelor de convieţuire socială ale ţării în care a ales în mod liber să îşi urmeze studiile, indiferent dacă acestea sunt contrare sau diferite de normele sociale de convieţuire din statul de origine”, au menţionat judecătorii.

Tânărul i-a despăgubit pe proprietarii mașinilor distruse. Aceștia au renunțat la pretențiile civile.

Totodată, avocatul studentului arab a subliniat faptul că acesta a petrecut 7 luni în arest preventiv şi la domiciliu, perioadă apreciată ca suficientă pentru a conştientiza gravitatea faptelor şi a consecinţelor.

Actul din septembrie 2020 a reprezentat prima situaţie în care studentul încălca legea română și a făcut apoi tot posibilul pentru a îndrepta lucrurile, rămânând în relaţii amiabile cu victimele, a arătat avocatul, conform știrileprotv.ro.

„Persoana vătămată V.M. l-a abordat pe inculpat pe holul Judecătoriei Iaşi, când ambii erau prezenţi pentru termenul de judecată fixat, a dat mâna cu el şi i-a spus că înţelege că a săvârşit fapta dintr-un impuls emoţional şi că este convins că s-a îndreptat, încurajându-l să îşi continue studiile şi să devină medic”, a arătat avocatul.

Avocatul a folosit naționalitatea și obiceiurile arabe pentru a reuși să-i convingă pe judecători să-i mai ofere o șansă studentului. Curtea de Apel Iași a decis ca bărbatului să îi fie schimbată pedeapsa în condamnare la închisoare cu suspendare.

surse: www.realitatea.net, stirileprotv.ro