Studiu World Vision

Apărută cu doi ani în urmă în Suedia, cartea „Copiii Căpșunarilor” scrisă de Sara Olausso a provocat dezbateri intense. Cauza ar consta în faptul că fiul unei familii de români și-ar fi amenințat părinții că se va sinucide dacă nu se va întoarce în România, conform unei serii de reportaje publicate de Prima TV și Libertatea.ro. Băiatul a refuzat să mai meargă la școală din cauza bullyingului. 

Cartea s-a bucurat de succes în Suedia, prezentând viața grea a copiilor români. Părinții acestora sunt descriși ca fiind cerșetori care pretind că au plecat la cules de căpșuni. În 2019, „Copiii căpșunarilor” a fost nominalizată la categoria de cea mai bună carte pentru copii în Suedia, conform comisarul.ro.

„Mario vrea să fie polițist, dar în România, nu în Suedia. Simte că românii sunt jigniți, sunt considerați niște cerșetori. Am ajuns pentru politică să ne nenorocim copiii (…) în carte noi suntem hoți, trăim în cocioabe fără geamuri, avem copii subnutriți, care merg în picioarele goale”, mai spune mama băiatului, citată de Libertatea.ro


Cartea are 125 de pagini și este însoțită de ilustrații. Realitatea este văzută prin ochii Mariei, o fetiță care trăiește alături de frate și părinți într-un sat sărăcăcios. Cei patru împart o căsuță cu o singură cameră, iar părinții nu au un loc de muncă. În urma unei veri secetoase și accidentarea unui copil, decid să le spună celor mici că trebuie să plece la cules de căpșuni în Suedia. Doar că iarna nu cresc căpșuni în Suedia. Însă, părinții cerșesc la colțul unei străzi străine și reci, iar adevărul ajunge și la urechile copiilor. „Cartea are un sfârșit fericit pentru personajele principale, dar poți oare să nu te întrebi ce s-a ales de ceilalți copii din sat, ori de părinții lor”, își încheie recenzia din Expressen Kultur, Hanna Hoglund.

Autoarea, citată de Libertatea, spune că a greșit când a dat nume românești personajelor: Maria, Gabriel, Natalia, Izabela, Florin, Simona, Sorin, Iulia, Aurelia ori familia Ionescu.
„Mă sperie ura. În carte nu se menționează din ce țară provin copiii. Dar numele sunt într-adevăr românești. Mi-aș fi dorit să le dau nume care nu există în realitate. Dacă știam că asta ar putea să se întâmple, aș fi dat nume inventate personajelor”, mărturisește aceasta.

Puteți citi mai multe aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.