Un tânăr de doar 20 de ani, din Caransebeș, a venit la București și s-a cazat la Hotel Intercontinental. În această dimineață, tânărul s-a aruncat de la etajul 8 al hotelului. Acesta s-a sinucis deoarce nu a mai suportat să îi se pună etichete din cauza orientării sexuale.
„Un tânăr de doar 20 de ani s-a sinucis azi dimineață, aruncându-se de la etajul 8 al Hotelului Intercontinental.
Anchetatorii au descoperit faptul că tânărul a lăsat mai multe scrisori cu mesaje pentru familie și prieteni, în care vorbea despre sinucidere, pentru că suferea din cauză că a fost stigmatizat și discriminat, deoarece făcea parte din comunitatea LGBTQIA.
De când mă ocup de contul de Instagram al Asociației MozaiQ am vorbit cu mai mulți adolescenți care ne scriu, pe care familia îi respinge din cauza orientării sexuale sau a identității lor de gen. Mi se pare devastator ca acești copii sunt respinși, judecați, izolați și uneori agresați chiar în sânul propriei familii, unde ar trebui să fie primul loc în care să se simtă în siguranță.
Studiile sociologice au demonstrat nu doar odată că incidența tentativelor de suicid și suicidul au procente semnificant mai mari în comunitatea LGBTQIA, față de populația generală.
Stigma și discriminarea au un impact negativ semnificativ asupra sănătății mintale a tinerilor LGBTQIA. Bulying-ul, de asemenea, este un factor care contribuie la multe cazuri de sinucidere.
Studiile au mai arătat că acceptul parental sau cel puțin neutralitatea referitoare la orientarea sexuală sau identitatea de gen a copilului reduc mult rata de suicid. Cei care în copilărie au experimentat rate crescute de respingere din partea părinților, din cauza orientării sexuale sau identității de gen, sunt de peste 8 ori mai predispuși la suicid și este de peste 6 ori mai mult probabil să raporteze cazuri de depresie.
Sinuciderea nu este decât cel mai vizibil semnal de alarmă. Depresia, anxietatea, stima de sine scăzută, construirea unei vieți duble, toate acestea sunt simptome cu care unele dintre persoanele LGBTQIA trăiesc în societăți care îi marginalizează și discriminează, a scris Alina Dumitriu pe Facebook.”
Cercetările sunt efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri – Biroul Morți Supecte și Ucideri din Culpă în vederea stabilirii condițiilor în care s-a produs decesul.