prima zi de război

După prima zi de război – Ieri, 24 februarie, lucrurile s-au mișcat destul de repede cu privire la războiul din Ucraina. Rețelele de socializare au fost „inundate” de opinii controversate, dezbateri și imagini care denotă infernul. Războiul informațional a declanșat haos și, conform Antena3, două redacții au fost clonate.

Drept mici paranteze în ceea ce privește ziua de ieri, armata ucraineană a susținut că a doborât cel puțin șase avioane rusești, dar acest lucru a fost negat de către Moscova. Lupte aprige sunt și au fost raportate în est, unde se spune că forțele ruse au atacat un spital din regiunea Donețk. Au fost confruntări în orașele-port Odesa și Mariupol și în Harkov, în nord-est.

Mai mult de 1700 de ruși au fost arestați în timpul protestelor împotriva războiului în zeci de orașe din Rusia, relatează un monitor independent. Se estimează că peste 900 au fost arestați în Moscova și peste 400 la Sankt Petersburg.

Bărbații ucraineni nu pot părăsi țara, iar interdicția rămâne în vigoare pe durata legii marțiale. Tuturor bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani li se interzice acum să părăsească țara, a declarat serviciul de poliție de frontieră al Ucrainei (DPSA).

Puteți citi mai multe aici:
(UPDATE) Vladimir Putin a invadat Ucraina! | POV21 Iași
Războiul informațional, destabilizare și haos! Ce se întâmplă în Ucraina? | POV21 Iași
Val de revolte în Rusia! Zeci de oameni arestați! | POV21 Iași

Care este opinia cititorilor și membrilor revistei POV21? Cum se simt aceștia după prima zi de război?

Având în vedere situația Ucrainei, mai multe persoane au dorit să ofere glas apelului nostru și să ne transmită gândurile lor.

Simt o neliniște generală, care nu face altceva decât să crească exponențial teama față de imprevizibil. Cuvintele “puțin” și “Putin” au ajuns să ne îngrijoreze, mai mult decât oricând.


„Nici nu știu ce simt, mă încearcă emoții contradictorii și îmi e frică pentru cei din familia mea care trebuie să păzească granițele țării, pentru că deși se vorbește doar despre refugiați, simt că nu au fost trimiși doar din cauza asta acolo.”


„Am fost speriata toată ziua, chit că vom fi sau nu atacați, e oribil să știi că un popor trece prin asemenea nenorociri. Mă gândesc la familia mea, dacă să mă întorc sau nu acasă, fiind între ciocan și nicovală. Atât Bucureștiul, cât și Galațiul ar putea fi în primejdie.”


„Mă simt stresată. Deși sunt conștientă că șansele ca românii să aibă de suferit sunt minime, nu pot să nu rezonez cu victimele acestei tragedii. E trist că ne confruntăm cu așa ceva în 2022. Consider că rasa umană a uitat termenul de „uman”.”


„Mă simt ca naiba, efectiv. S-a declarat stare de alertă de război în jandarmerie și tata e rezervist.” 


„Nu știu… Nu știu ce să fac. Scriu despre situație și încerc să ocolesc tot ce ține de fake news. Măcar să ajut cu o stare de spirit. Să pun accent pe ceea ce reușește armata ucraineană să facă.”


„Sunt foarte confuză și îmi pare tare rău că în secolul inovațiilor și tehnologiilor a ajuns să cunoaștem cei asta un război. Suntem martori a unor evenimente îngrozitoare, unde din cauza ambițiilor criminale ale unui lider a prins contur, acesta încercând să-și demonstreze forța și autoritatea prin încălcarea dreptului internațional, fără a-și da seama de consecințe. Din păcate, cel mai devastator este faptul că mor oameni fără nicio vină, copilași care abia au început să cunoască lucrurile din jur, e groaznic… Acum, trebuie să fim solidari cu Ucraina, și să înțelegem că orice mișcare incorectă în plus ne poate viza și pe noi…”, a transmis o studentă din Republica Moldova.


„Momentan mă simt okey, aștept să văd cum va evolua situația, ce decizii se vor lua, dacă se înrăutățește situația sau calmează situația. E clar că Rusia urmărește ceva în toată treaba asta, vrea ceva. Faptul că se simte amenințată e doar un pretext.”


„Am un sentiment neutru, ciudat… Mă sună mama de la Botoșani și-mi spune că a auzit de dimineață bubuituri vagi și că se zgâlțâie geamurile. E speriată și o înțeleg, e singură acasă, doar ea si televizorul, prin care vede ce se întâmplă peste graniță, la o aruncătură de băț de noi. Nu mă simt în apele mele, asta e clar, mai ales după ce i-am văzut pe săracii ucrainieni cum se grăbesc să intre în țară prin granițele de la Botoșani, Suceava sau Sighet. Femei și copii, atât. Bărbații rămân în urmă…

Numai din poveștile bunicii auzeam despre aceste întâmplări și sincer, nu credeam că ele vor mai exista vreodată la câtă suferință au produs oamenilor care au trăit vremuri asemănătoare cu cele ce revin astăzi asupra noastră.

<<A început războiul>> e titlul întâlnit peste tot la știri. Dacă ieri eram poate ironici privind acest subiect, astăzi ,mai mult ca sigur, ne cuprinde o neliniște atipică, o stare de nesiguranță în propria casă, gândindu-ne la ce li se întâmplă vecinilor noștri din Ucraina. Gândurile mele se îndreaptă spre ei și spre Rusia, care sper că vor lua decizia de a opri această crimă.”


„Știrile false mă distrug. Pe Facebook și Instagram au apărut imagini cu atacul din 2014 și se consideră că ar fi din 2022. E atât de greu. Sper ca ucrainenii să lupte! Știrile ar trebui să se axeze mai mult pe ceea ce reușesc ei să facă. De exemplu, se susține că prima zi de invazie a fost declarată un real succes. Sursele ucrainene spun că nu ar fi adevărat.” 


Mii de români au luat atitudine și s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina

Totodată, a fost creat un grup numit „Uniți pentru Ucraina” pentru o mobilizare cât mai bună în a-i ajuta pe oamenii refugiați.

În câteva ore, grupul a ajuns la aproape 38.000 de membri. Mii de români continuă să se înscrie în formularul pentru voluntari.

Cei care vor să ajute se pot înscrie pe acest formular.
Cei care au nevoie de ajutor, vă rog, înscrieți-vă aici / якщо вам потрібна допомога, реєстрація тут / Those who need help, please sign up here.
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text care spune „UNIȚI PENTRU UCRAINA”

O firmă din Rădăuți a asigurat autocare

O firmă de transport din Rădăuţi a pus autocare gratis la dispoziţia refugiaţilor din Ucraina care ajung în Vama Siret. „Vom permanentiza şi vom avea aici maşini pentru a transporta refugiaţi gratis. Vom duce oamenii la Rădăuţi, la Suceava sau la Otopeni dacă vor să plece mai departe cu avionul către Europa. Vor fi două autocare pe zi. Sunt oameni care în general spun că vor să plece peste hotare. M-a impresionat o mamă cu doi copii care a venit singură, pentru că pe bărbaţi nu îi lasă să treacă graniţa”, a afirmat Beniamin Lucescu (unul dintre proprietarii firmei Tarsin din Rădăuți).

Un ONG din Bistrița strânge ajutoare pentru refugiații de război din Ucraina

Conform Breaking BN, Alina Buhai, activă în zona ONG-istică, a pornit o nouă mișcare pentru a-i ajuta pe civilii refugiați de război.

„Las aici cu ce puteți ajuta:
▪️ Apa imbuteliata
▪️ Conserve de orice fel
▪️ Margarina
▪️ Lapte
▪️ Paine ambalata, dar nefeliata
▪️ Produse de igiena
▪️ Medicamente (paracetamol, aspirina, nurofen, ibuprofen)
▪️Conserve de caini si de pisici
▪️Granule de caini si pisici
▪️ Pături/plăpumi

Donații în conturi cu mențiunea „Ucraina”:

Lei:
RO11BTRLRONCRT0595549001

Euro:
RO58BTRLEURCRT0595549001

ASOCIAȚIA Salvatorii Sufletelor Nimănui!

BtPay 0749065009
Revolut 0749065009

În funcție de cât și cum adunăm, așa vom pleca.
Dumnezeu să ne ajute”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.