Liga Studenților din Iași acuză exces de putere și au lansat o scrisoare deschisă prin care cer suspendarea deciziei Consiliului de Administraţie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa”. Conducerea ar dori ca accesul studenţilor în sălile de examen să fie doar în baza testelor sau vaccinurilor împotriva COVID-19.

Emanuel Man, reprezentant al Ligii Studenţilor Iaşi, a declarat următoarele: „Dorim să depunem o acţiune de suspendare a hotărârii Consiliului de Administraţie, pentru că în momentul de faţă UMF Iaşi se află într-un exces de putere, neexistând bază legală prin care să oblige studenţii şi cadrele didactice să participe la sesiunea de examene exclusiv pe baza testelor sau certificatului de vaccinare. O astfel de ingerinţă este total extra legală, creează un precedent foarte periculos pentru tot sistemul public de învăţământ din România. Trebuie să facem pe toate căile posibile astfel încât să îi ajutăm pe studenţii din UMF să aibă mai mult curaj. Au existat foarte multe presiuni asupra lor în ceea ce priveşte această chestiune. Dialogurile sunt inexistente pentru că UMF alege să discute numai cu organizaţiile studenţeşti din cadrul UMF care în momentul de faţă susţin poziţia universităţii. Mai mult, au fost lideri ai acestor asociaţii care i-au ridiculizat pe cei peste 2.000 de studenţi care se opun acestei decizii. Este un fapt absolut îngrijorător că cei care se numesc reprezentanţi ai studenţilor calcă în picioare dorinţa colegilor lor”. 

„Nicio situație, chiar și una excepțională, nu poate justifica încălcarea unor drepturi și interese legitime. Restrângerile legale care pot fi aduse manifestării unor drepturi și libertăți se pot face exclusiv în temeiul legii, nu al unei hotărâri a unei autorități, și doar dacă măsura este strict necesară și dacă nu este disproporționată cu situația care a generat-o. Suntem alături de studenții care sunt discriminați de aceste măsuri și vom face toate demersurile legale pentru a apăra demnitatea și drepturile studenților față de orice ingerințe externe”, a declarat Iulian-Alfred Husac, vicepreședinte Liga Studenților (LS IAȘI).

Studenții se revoltă

Răspunsul dat de UMF Iași

Studentul va putea să intre la examen dacă va face dovada vaccinării, chiar şi numai cu prima doză, sau dacă va aduce un test RT-PCR anticovid care să aibă o valabilitate de 72 de ore, la momentul intrării în examen, sau dacă nu, un test antigen negativ care să aibă valabilitate de 24 de ore, sau să facă dovada faptului că a trecut prin boală, având o perioadă cuprinsă între 14 şi 90 de zile de la momentul în care a fost diagnosticat cu infecţia cu COVID-19, sau să nu se prezinte la examen şi va da examenul în altă sesiune programată conform calendarului anului universitar.(…) Aceste criterii pe care le-am enumerat sunt aplicabile atât studenţilor cât şi cadrelor didactice la momentul sesiunii, pentru că există şi cadre didactice care nu sunt vaccinate”, a menționat conducerea UMF Iași. 

Este de neconceput ca un student la Medicină sau la o facultate cu profil medical să nu conştientizeze faptul că tot personalul medical ar trebui să fie vaccinat.

„Referitor la costuri avem 5 opţiuni: vaccinarea, care este gratuită, testarea RT PCR, care este mai scumpă, avem testul antigen care costă aproape nesemnificativ încât iniţial universitatea când am mers pe ideea de a merge pe alternativă un test PCR am luat în calcul să suportăm noi toate costurile. Însă după estimarea noastră avem aproximativ 4.000 de studenţi care nu sunt vaccinaţi, o medie de 5 examene pe sesiune, ceea ce înseamnă nişte costuri care înseamnă aproape 1 milion de euro pentru o sesiune, ceea ce mi se pare inadmisibil şi nu aş fi fost de acord. Avem mai multe alternative, ei sunt liberi să aleagă ceea ce vor dori. Este de neconceput ca un student la Medicină sau la o facultate cu profil medical să nu conştientizeze faptul că tot personalul medical ar trebui să fie vaccinat. Există nişte contraindicaţii, dar ele sunt punctuale, pot fi dovedite prin acte medicale, şi atunci nu putem fi absurzi”, a declarat rectorul.

foto: facebook, ligastudentilor.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.