Roverul Perseverance

Roverul Perseverance al NASA își începe sarcina științifică principală: forarea unui nucleu de piatră marțiană de dimensiunea unui deget dintr-un fost pat de lac, care va fi ambalat într-un tub sigilat pentru întoarcerea pe Pământ. Acțiunea va avea loc în luna august.

Oamenii de știință susțin că singura posibilitate de a stabili dacă pe Marte a existat vreodată viață este de a studia materialele sale de suprafață în laboratoarele speciale.

Perseverance a aterizat pe Planeta Roșie în februarie, într-un crater ce are amplitudinea de aproximativ 45 km (30 mile) numit Jezero. Roverul și-a activat navigația autonomă și a testat sistemul de stocare al rocilor.

Craterul Jezero este o depresiune de impact de 49 km, aflat la nord de ecuatorul lui Marte. Oamenii de știință au ajuns la teoria conform căreia canalele fluviale s-au revărsat peste zidul craterului și au format un lac, în urmă cu mai bine de 3,5 miliarde de ani.

„Vestea minunată este că totul a funcționat perfect”, spune Jennifer Trosper, managerul de proiect al Perseverance, la Laboratorul de propulsie cu jet al NASA. „Suntem pregătiți să încercăm.”

Acum, Perseverance este oprit într-o locație numită „Fractured Rough”, de unde va fora pietre de pavaj găsite pe suprafața craterului Jezero, fiind cel mai vechi teren din crater. Ken Farley, omul de știință al proiectului misiunii și geolog la Institutul de Tehnologie din California, susține că se regăsesc anumite neclarități cu privire la pavajul craterului Jezero: fie pietrele de pavaj sunt de origine sedimentară, fie vulcanică.

„Sunt destul de încrezător că vom putea răspunde la această întrebare”, spune Farley.

Prof. Farley a declarat pentru BBC că se așteaptă ca patru eșantioane unice să fie ascunse în zona craterului, unde se include un afluent atrăgător de rocă numit Artuby. Conform profesorului, Artuby „pare să conțină niște sedimente foarte stratificate, potențial depuse de sistemul de deltă al lacului și al râului care a ocupat odinioară Jezero. Acesta este exact genul de rocă pe care dorim să o cercetăm, pentru a căuta potențiale bio-semnături în această înregistrare antică a rocilor”.

NASA este încântată de modul în care operează Perseverance. Roverul este ajutat de un mini-elicopter, Ingenuity, care a supravegheat terenul.

Ne-a spart toate recordurile. Durata a fost de două minute și 46 de secunde, viteza a fost de 5 m / s și am cvadruplat distanța pe care am zburat-o vreodată și am zburat aproximativ 625 m”, a declarat Jennifer Trosper, manager de proiect NASA.

Specificații tehnice: Perseverance rover

Lungime: 3m (10ft)
Lățime: 2,7 m (9 ft)
Înălțime: 2,2 m (7 ft)
Greutate: 1.025 kg (2.260 lbs)
Sursa de alimentare: Generator termoelectric cu mai multe misiuni radioizotopice (MMRTG). Convertește căldura din degradarea radioactivă a plutoniului în electricitate.
surse: bbc.com, sciencemag.org