Roverul Perseverance a reușit o o nouă performanţă, transformând dioxidul de carbon din atmosfera planetei Marte în oxigen, o premieră pe o altă planetă, a anunţat miercuri agenţia spaţială americană, informează joi AFP și Agerpres.

„Este o primă încercare crucială de a converti dioxidul de carbon în oxigen pe Marte”, a spus Jim Reuter, administrator asociat la NASA.

„Experimentul de utilizare a resursei de oxigen in-situ pe Marte” (Moxie) este o cutie aurie de mărimea unei baterii auto, situată în partea din faţă dreapta a rover-ului. Aceasta foloseşte electricitatea şi chimia pentru a diviza moleculele de CO2, producând oxigen şi monoxid de carbon.

În primul său experiment, Moxie a produs cinci grame de oxigen, suficiente pentru ca un astronaut cu activitate normală să poată respira timp de zece minute.

Inginerii responsabili de Moxie vor efectua acum mai multe teste şi vor încerca să mărească acest prim rezultat.

Instrumentul a fost conceput pentru a genera până la zece grame de oxigen pe oră.

Conceput de prestigiosul Institut de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Moxie a fost fabricat cu materiale rezistente la căldură pentru a tolera temperaturi de 800 de grade Celsius, necesare funcţionării sale.

Un strat subţire auriu îl împiedică să radieze căldura şi să deterioreze roverul.

Potrivit inginerului MIT Michael Hecht, un Moxie de o tonă – acesta cântăreşte 17 kilograme – ar putea produce cele aproximativ 25 de tone de oxigen necesare unei rachete care să decoleze de pe Marte.

Producerea oxigenului din atmosfera planetei Marte, compusă în proporţie de 96% din dioxid de carbon, s-ar putea dovedi mai uşoară decât extragerea gheţii de sub suprafaţa planetei pentru a produce oxigen prin electroliză.

Perseverance a aterizat pe Marte pe 18 februarie cu misiunea de a caute urme de viaţă fosilă.

„5,4 grame – nu este mult, dar înseamnă enorm pentru specia noastră. 5,4 grame de oxigen a izbutit să producă Perseverance pe Marte, folosind elementele găsite la fața locului. Pentru prima oară în istoria umanității, un instrument conceput de om, programat să fie autonom în spațiu, a dus la capăt un experiment de care va fi legată întreaga noastră evoluție ulterioară pe alte meleaguri, dincolo de Terra.
Experimentul poartă numele 𝑀𝑎𝑟𝑠 𝑂𝑥𝑦𝑔𝑒𝑛 𝐼𝑛-𝑆𝑖𝑡𝑢 𝑅𝑒𝑠𝑜𝑢𝑟𝑐𝑒 𝑈𝑡𝑖𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝐸𝑥𝑝𝑒𝑟𝑖𝑚𝑒𝑛𝑡: nu pare să fie, după nume, o mare filosofie, dar ingineria care se află în spatele acestei denumiri elementare este prodigioasă.
Cu 5,4 grame de oxigen, un om poate respira timp de 10 minute. Ca în orice experiment despre care ai certitudinea că va schimba radical așezarea noastră în lume, și aici contează nu atât cantitățile, cât faptul însuși al experimentului, potențialitatea lui împlinită (să mai amintesc, oare, că – din 10 grame de uraniu – nu poți obține decât o miliardime de gram de poloniu?)”, a postat scriitorul Mihai Șora pe Facebook.