invazie Ucraina

MApN atenționează cu privire la informațiile false, în contextul confictului militar din Ucraina: „Vă adresăm rugămintea ca în această perioadă să vă informați din surse oficiale!Mai mult, verificați informațiile care ajung la dumneavoastră din alte surse!”  Sunt extrem de multe informații despre Ucraina și, din acest motiv, trebuie verificată fiecare sursă de informare.

Puteți citi mai multe detalii aici. 

ACTUALIZARE

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat trupelor sale să le producă pierderi maxime militarilor ruşi care au invadat Ucraina. Într-o declarație de presă, acesta a menționat că rupe relațiile diplomatice cu Rusia: „Am închis relațiile diplomatice cu Rusia. Ucraina se apără, nu va ceda libertatea. Pentru ucraineni independența este cea mai mare libertate”.

Conform digi24, România a cerut activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi, în contextul conflictului din Ucraina, a anunțat ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Potrivit articolului 4 din Tratatul de la Washington, părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre părți.

România a făcut solicitarea împreună cu Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria și țările baltice.

„În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară împreună cu alţi aliaţi activarea art. 4 din Tratatul de la Washington – care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi – cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii aliaţilor”, a informat Aurescu, pe Twitter.


„Franța condamnă ferm decizia Rusiei de a porni un război în Ucraina. Rusia trebuie să își încheie imediat operațiunile militare. Franța este solidară cu Ucraina. Ea este alături de ucraineni și lucrează cu partenerii și aliații săi pentru a pune capăt războiului”, transmite președintele Emmanuel Macron.

Autoritățile ucrainene anunță că două ținte neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor. Ocupanții amenință că vor cere ca trupele de frontieră Izmail să se predea.

Aceștia au folosit canalul internațional de comunicare [radio] privind siguranța navigației. Polițiștii de frontieră s-au mobilizat pentru apărare. Autoritățile din Ucraina nu precizează ce sunt cele „două ținte neidentificate”, dar este de presupus că este vorba de două nave.

MApN nu confirmă informaţiile referitoare la o posibilă agresiune rusească în zona Insulei Şerpilor.

„Din datele de monitorizare obţinute de structurile Forţelor Navale Române, rezultă că o navă militară rusă care se află în apele internaţionale ale Mării Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României (în afara acestei zone), deviază sau opreşte navele comerciale aflate în marş către porturile ucrainene”. 

PRECIZĂRI

Cu privire la interdicțiile de navigație impuse de Federația Rusă pentru navele comerciale care se îndreaptă către porturile ucrainene, facem următoarele precizări:
Din datele de monitorizare obținute de structurile Forțelor Navale Române, rezultă că o navă militară rusă, care se află în apele internaționale ale Mării Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României (în afara acestei zone), deviază sau oprește navele comerciale aflate în marș către porturile ucrainene.
Nu confirmăm informațiile referitoare la o posibilă agresiune rusească în zona Insulei Șerpilor.
***
Pentru corecta înțelegere a situației la care facem referire, redăm câteva elemente cu privire la regimul juridic al mării teritoriale, zonei contigue și a zonei economice exclusive, așa cum sunt prevăzute de Legea nr. 17 din 7 august 1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al mării teritoriale, al zonei contigue și al zonei economice exclusive ale României.
Articolul 2
(1) Marea teritorială a României cuprinde fâșia de mare adiacentă țărmului ori, după caz, apelor maritime interioare, având lățimea de 12 mile marine (22.224 m), măsurată de la liniile de bază.
Articolul 4
Limitele exterioare și laterale ale mării teritoriale, stabilite conform prevederilor art. 2 și 3, constituie frontiera de stat maritimă a României.
Articolul 7
Zona contiguă a României este fâșia de mare adiacentă mării teritoriale care se întinde spre largul mării până la distanța de 24 mile marine, măsurată de la liniile de bază stabilite în art. 2.
Articolul 8
În zona sa contiguă, România exercită controlul pentru prevenirea și reprimarea încălcărilor, pe teritoriul său, ale legilor și reglementărilor sale din domeniul vamal, fiscal, sanitar și al trecerii frontierei de stat.
Articolul 9
(1) Zona economică exclusivă a României este instituită în spațiul marin al țărmului românesc la Marea Neagră, situat dincolo de limita apelor mării teritoriale și adiacent acestora, în care România își exercită drepturi suverane și jurisdicția asupra resurselor naturale ale fundului mării, subsolului acestuia și coloanei de apă de deasupra, precum și în ceea ce privește diferitele activități legate de explorarea, exploatarea, protecția, conservarea mediului și gestionarea acestora.
(2) În condițiile specifice determinate de dimensiunile Mării Negre, întinderea zonei economice exclusive a României se stabilește prin delimitare, pe bază de acord încheiat cu statele vecine ale căror țărmuri sunt limitrofe sau situate față în față cu litoralul românesc al Mării Negre, ținându-se seama de faptul că lățimea maximă a zonei economice exclusive, în conformitate cu prevederile Convenției Națiunilor Unite asupra dreptului mării, ratificată de România prin Legea nr. 110/1996, poate fi de 200 mile marine măsurate de la liniile de bază prevăzute la art. 2.
(3) Delimitarea se face în conformitate cu principiile general recunoscute de dreptul internațional și cu respectarea legislației române, prin aplicarea, în funcție de circumstanțele specifice din fiecare sector de delimitat, a principiilor și criteriilor de delimitare general recunoscute, astfel încât să se ajungă la o soluție echitabilă.
Articolul 10
(1) În zona economică exclusivă România exercită:
a) drepturi suverane de explorare și exploatare, protecție, conservare și gestionare a tuturor resurselor naturale biologice și/sau nebiologice și a altor resurse care se află pe fundul mării, în subsolul acestuia, în coloana de apă, în spațiul aerian de deasupra acestuia;
b) drepturi suverane privind alte activități legate de explorarea și exploatarea zonei în scopuri economice, cum sunt producerea de energie cu ajutorul apei, al curenților și al vânturilor;
c) drepturi exclusive privind amplasarea și folosirea de insule artificiale, de instalații și lucrări destinate cercetării științifice, explorării și exploatării resurselor naturale din această zonă sau în alte scopuri economice;
d) jurisdicție privind:
– amplasarea și folosirea de insule artificiale, de instalații și lucrări;
– cercetarea științifică marină;
– protecția și conservarea mediului marin și a faunei marine;
e) alte drepturi prevăzute în prezenta lege sau în alte acte normative ale României și de normele general recunoscute ale dreptului internațional.
(2) Drepturile suverane și jurisdicția prevăzute la alin. (1) se realizează în conformitate cu legislația României.
Sursă foto: Shutter Stock
May be an image of map and text that says 'CHISINAU MOLDOVA Odessa K Kherson AINE ROMANIA Marlupol Rostov-on-Don Constanta SEA SEAOF OF AZOV Kerch Crimea Sevastopol Feadosia Varna BULGARIA Burgas Novorossiysk RUSSIA BLACK Istanbul stanbul SEA Sochi Sukhumi Samsun GEORGIA Batumi ANKARA TURKEY E Trabzon'

Noile sancţiuni propuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei vor viza sectoare strategice şi vor bloca accesul băncilor ruseşti pe pieţele financiare europene, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, spune că „Rusia se va confrunta cu o izolare fără precedent”.

„Prin acest pachet (de sancţiuni), vom viza sectoare strategice ale economiei ruse prin blocarea accesului lor la tehnologii cheie şi la pieţe. Vom slăbi baza economică a Rusiei şi capacităţile sale de a se moderniza”, a afirmat von der Leyen într-un comunicat.

Astăzi dimineață devreme, trupele rusești au invadat Ucraina, o țară liberă și suverană. Încă o dată, în centrul Europei, femei, bărbați și copii nevinovați mor sau se tem pentru vieților lor. Condamnăm acest atac barbar și argumentele cinice care îl justifică.

Este președintele Putin, care readuce războiul în Europa. În aceste ore întunecate, Uniunea Europeană și oamenii săi sunt alături de Ucraina și poporul său. Ne confruntăm cu un act de agresiune fără precedent a conducerii ruse împotriva unei țări suverane, independente. Ținta Rusiei nu este doar Donbas, ținta nu este doar Ucraina, ținta este stabilitatea în Europa și ordinea păcii mondiale. Și îl vom trage la răspundere pe președintele Putin pentru acest lucru.

Mai târziu în cursul zilei de astăzi, vom prezenta pentru aprobarea liderilor europeni un pachet de sancțiuni masive și concentrate. Cu acest pachet, vom lua în vizor sectoare strategice ale economiei ruse prin blocarea accesului la tehnologiile și piețele care sunt cheie pentru Rusia. Vom slăbi baza economică a Rusiei și capacitatea sa de modernizare. Pe lângă acestea, vom îngheța activele Rusiei în UE și vom stopa accesul băncilor rusești la piețele financiare europene. Pentru primul pachet de sancțiuni, suntem aliniați îndeaproape cu partenerii și aliații noștri – SUA, Marea Britanie, Canada dar și, spre exemplu, Japonia și Australia. Aceste sancțiuni sunt făcute pentru a avea un impact mare asupra intereselor Kremlinului și abilitatea lor de a finanța războiul.

Și știm că milioane de ruși nu vor război. Președintele Putin încearcă să dea înapoi timpul la vremurile imperiului rus. Însă prin aceasta el pune în pericol viitorul poporului rus. Cer Rusiei să înceteze imediat violența și să-și retragă trupele de pe teritoriul ucrainean. Nu-l vom lăsa pe președintele Putin să dărâme arhitectura de securitate care a dat Europei pacea și stabilitatea de-a lungul a multe decenii. Nu vom permite președintelui Putin să înlocuiască statul de drept cu legea nemiloasă a forței. Nu ar trebui să subestimeze hotărârea și puterea democrațiilor noastre.

Istoria a arătat că societățile și alianțele construite pe încredere și libertate sunt reziliente și de succes. Și asta este exact lucrul de care autocrații se tem. UE este alături de Ucraina și de poporul său. Vom continua să-i sprijinim. Ucraina va izbuti”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele ruse şi vrea sancţiuni împotriva Moscovei, a declarat joi ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar.

„Cerem ca spaţiul aerian şi strâmtorile Bosfor şi Dardanele să fie închise. Am transmis părţii turce solicitarea noastră în acest sens”, a declarat ambasadorul Vasil Bodnar într-o conferinţă de presă la Ankara.

Stare de urgență în Republica Moldova

„Dragi cetățeni, în această dimineață Rusia a lansat atacuri militare asupra țării vecine, Ucraina, încălcând flagrant normele dreptului internațional. Comunitatea internațională e unanimă în condamnarea acestui act de ăzboi. În acest context, am convocat Sedința Consiliului Suprem de Securitate pentru a analiza situația.

Guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență. Vom încerca gestionarea crizei. Am dispus intensificarea eforturilor de patrulare ale subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne pentru a preveni eventualeprovocări.

Solicit cetățenilor care se află în Ucraina să se întoarcă acasă. Frontierele sunt deschise și funcționează în regim extins. Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat azi la Chișinău.

Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijin. Suntem pregătiți să ajutăm câteva zeci de mii de oameni. Avem pregătite scenarii dacă vom avea flux mare de refugiați. Să fim mai înțelegători și pregătiți să ne ajutăm unii pe ceilalți.

Toate instituțiile statului sunt în stare de alertă. Prioritatea noastră e securitatea oamenilor”, a declarat Maia Sandu.

surse: digi24, ziare.com, universul.net, jurnalist.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.