MApN atenționează cu privire la informațiile false, în contextul confictului militar din Ucraina: „Vă adresăm rugămintea ca în această perioadă să vă informați din surse oficiale!Mai mult, verificați informațiile care ajung la dumneavoastră din alte surse!” Sunt extrem de multe informații despre Ucraina și, din acest motiv, trebuie verificată fiecare sursă de informare.
Puteți citi mai multe detalii aici.
ACTUALIZARE
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat trupelor sale să le producă pierderi maxime militarilor ruşi care au invadat Ucraina. Într-o declarație de presă, acesta a menționat că rupe relațiile diplomatice cu Rusia: „Am închis relațiile diplomatice cu Rusia. Ucraina se apără, nu va ceda libertatea. Pentru ucraineni independența este cea mai mare libertate”.
Conform digi24, România a cerut activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi, în contextul conflictului din Ucraina, a anunțat ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Potrivit articolului 4 din Tratatul de la Washington, părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre părți.
România a făcut solicitarea împreună cu Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria și țările baltice.
„În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară împreună cu alţi aliaţi activarea art. 4 din Tratatul de la Washington – care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi – cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii aliaţilor”, a informat Aurescu, pe Twitter.
„Franța condamnă ferm decizia Rusiei de a porni un război în Ucraina. Rusia trebuie să își încheie imediat operațiunile militare. Franța este solidară cu Ucraina. Ea este alături de ucraineni și lucrează cu partenerii și aliații săi pentru a pune capăt războiului”, transmite președintele Emmanuel Macron.
Autoritățile ucrainene anunță că două ținte neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor. Ocupanții amenință că vor cere ca trupele de frontieră Izmail să se predea.
Aceștia au folosit canalul internațional de comunicare [radio] privind siguranța navigației. Polițiștii de frontieră s-au mobilizat pentru apărare. Autoritățile din Ucraina nu precizează ce sunt cele „două ținte neidentificate”, dar este de presupus că este vorba de două nave.
MApN nu confirmă informaţiile referitoare la o posibilă agresiune rusească în zona Insulei Şerpilor.
„Din datele de monitorizare obţinute de structurile Forţelor Navale Române, rezultă că o navă militară rusă care se află în apele internaţionale ale Mării Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României (în afara acestei zone), deviază sau opreşte navele comerciale aflate în marş către porturile ucrainene”.
„PRECIZĂRI

Noile sancţiuni propuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei vor viza sectoare strategice şi vor bloca accesul băncilor ruseşti pe pieţele financiare europene, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, spune că „Rusia se va confrunta cu o izolare fără precedent”.
„Prin acest pachet (de sancţiuni), vom viza sectoare strategice ale economiei ruse prin blocarea accesului lor la tehnologii cheie şi la pieţe. Vom slăbi baza economică a Rusiei şi capacităţile sale de a se moderniza”, a afirmat von der Leyen într-un comunicat.
„Astăzi dimineață devreme, trupele rusești au invadat Ucraina, o țară liberă și suverană. Încă o dată, în centrul Europei, femei, bărbați și copii nevinovați mor sau se tem pentru vieților lor. Condamnăm acest atac barbar și argumentele cinice care îl justifică.
Este președintele Putin, care readuce războiul în Europa. În aceste ore întunecate, Uniunea Europeană și oamenii săi sunt alături de Ucraina și poporul său. Ne confruntăm cu un act de agresiune fără precedent a conducerii ruse împotriva unei țări suverane, independente. Ținta Rusiei nu este doar Donbas, ținta nu este doar Ucraina, ținta este stabilitatea în Europa și ordinea păcii mondiale. Și îl vom trage la răspundere pe președintele Putin pentru acest lucru.
Mai târziu în cursul zilei de astăzi, vom prezenta pentru aprobarea liderilor europeni un pachet de sancțiuni masive și concentrate. Cu acest pachet, vom lua în vizor sectoare strategice ale economiei ruse prin blocarea accesului la tehnologiile și piețele care sunt cheie pentru Rusia. Vom slăbi baza economică a Rusiei și capacitatea sa de modernizare. Pe lângă acestea, vom îngheța activele Rusiei în UE și vom stopa accesul băncilor rusești la piețele financiare europene. Pentru primul pachet de sancțiuni, suntem aliniați îndeaproape cu partenerii și aliații noștri – SUA, Marea Britanie, Canada dar și, spre exemplu, Japonia și Australia. Aceste sancțiuni sunt făcute pentru a avea un impact mare asupra intereselor Kremlinului și abilitatea lor de a finanța războiul.
Și știm că milioane de ruși nu vor război. Președintele Putin încearcă să dea înapoi timpul la vremurile imperiului rus. Însă prin aceasta el pune în pericol viitorul poporului rus. Cer Rusiei să înceteze imediat violența și să-și retragă trupele de pe teritoriul ucrainean. Nu-l vom lăsa pe președintele Putin să dărâme arhitectura de securitate care a dat Europei pacea și stabilitatea de-a lungul a multe decenii. Nu vom permite președintelui Putin să înlocuiască statul de drept cu legea nemiloasă a forței. Nu ar trebui să subestimeze hotărârea și puterea democrațiilor noastre.
Istoria a arătat că societățile și alianțele construite pe încredere și libertate sunt reziliente și de succes. Și asta este exact lucrul de care autocrații se tem. UE este alături de Ucraina și de poporul său. Vom continua să-i sprijinim. Ucraina va izbuti”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele ruse şi vrea sancţiuni împotriva Moscovei, a declarat joi ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar.
„Cerem ca spaţiul aerian şi strâmtorile Bosfor şi Dardanele să fie închise. Am transmis părţii turce solicitarea noastră în acest sens”, a declarat ambasadorul Vasil Bodnar într-o conferinţă de presă la Ankara.
Stare de urgență în Republica Moldova
„Dragi cetățeni, în această dimineață Rusia a lansat atacuri militare asupra țării vecine, Ucraina, încălcând flagrant normele dreptului internațional. Comunitatea internațională e unanimă în condamnarea acestui act de ăzboi. În acest context, am convocat Sedința Consiliului Suprem de Securitate pentru a analiza situația.
Guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență. Vom încerca gestionarea crizei. Am dispus intensificarea eforturilor de patrulare ale subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne pentru a preveni eventualeprovocări.
Solicit cetățenilor care se află în Ucraina să se întoarcă acasă. Frontierele sunt deschise și funcționează în regim extins. Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat azi la Chișinău.
Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijin. Suntem pregătiți să ajutăm câteva zeci de mii de oameni. Avem pregătite scenarii dacă vom avea flux mare de refugiați. Să fim mai înțelegători și pregătiți să ne ajutăm unii pe ceilalți.
Toate instituțiile statului sunt în stare de alertă. Prioritatea noastră e securitatea oamenilor”, a declarat Maia Sandu.