Secvența din film - tablou simbol

În recenzia precedentă am abordat filmul Enemy în care se prezenta lupta personajului cu subconștientul său. Așa că, nu ieșim din această zonă. O să discutăm despre un alt film la fel de intrigat: Nocturnal Animals.

Mici detalii introductive

Nocturnal Animals este un film apărut în anul 2016 din genul drama-thriller, aflat sub conducerea directorului Tom Ford care a scris ecranizarea. Romanul prezent în film a fost scris de către Austin Wright. De asemenea, este de menționat faptul că filmul a fost nominalizat pentru premiul Oscar, mai având în spate 19 premii câștigate și 146 de nominalizări.

Acum să vedem despre ce este vorba

Filmul are o tentă artistică. Se prezintă viața unei artiste și relația ei cu fostul iubit, un scriitor.
Iar ca totul să fie minunat, povestea se desfășoară pe trei planuri, după cum urmează:

Primul planul (în prezent)

Susan Morrow (Amy Adams) este subiectul principal, fiind prezentate evenimente din viața ei ca artist (expozițiile) relația cu actualul soț. La un moment dat, Susan primește prin poștă un roman de la fostul ei soț, Tony Hastings (Jake Gyllenhaal). Titlul cărții scris foarte frumos, mare pe copertă, dă numele filmului „Nocturnal animals” și prezintă întru mod foarte subtil, chiar simbolic aș putea spune, relația lor de iubire. El fiind subiect central al romanului, latura sentimentului simțindu-se pe tot parcursul întâmplărilor.

Planul al doilea este plin de simboluri (timpul imaginat)

Este un plan ce rulează ca un film în mintea ei atunci când citește și trăiește momentele prezentate pe foaie, imaginația jucându-și rolul din perspectiva lui. Tony, Susan și fiica lor sunt pe un drum întunecat, pleacă în vacanță. Mergând pe drum liniștiți, la un moment dat, se întâlnesc cu niște bețivi aflați într-o altă mașină. Fiind băieți aceștia puși pe scandal, nu găseau niciun motiv plauzibil pentru o bătaie. Au început o „întrecere de cine este mai rapid”. Tony a încercat să își păstreze calmul, dar colegii de șosea nu erau în aceleași film, izbindu-se în ei.

Tensiunea crește

Bețivii se dau jos din mașină, vin la automobilul celor trei, vorbesc doar bălării pe acolo. Tony încearcă să o în pace pe Susan spunându-i că totul o să fi bine, să fie calmă. Situația generează. Toți trei au de suferite de pe urma accidentului provocat intenționat.

Nocturnal Animals (sursa foto: The People’s Movies)

Mai punem piper peste acțiune

De dimineață Tony s-a dus și a raportat incidentul la o secție de poliție, iar mână în mână cu poliția reușește să ajungă la un rezultat. Dar undeva pe la mijlocul căutărilor înțelegem sensul și simbolistica corpurilor de femei goale care dansau la începutul filmului.

În al treilea plan o dăm pe sentiment (timpul rememorat)

Este reprezentat de povestea de iubire dintre Susan și Tony din trecut. Cum s-au întâlnit, cum s-au îndrăgostiți unul de altul, cum au ajuns să se căsătorească. Doar că orgoliul artistic al lui Tony avea să fie mult prea mare. Susan i-a jignit și insultat arta. Susan nu poate înțelege nevoia pe care o are Tony de ea și mai ales de artă, duce la o dezintegrare a relației. In filme prezintă obstacolele prin care trec, dar accentul nu pica pe acest plan.

Și cum se leagă toate astea?

Aici aș vrea să adaug informații despre simbolistica filmului. Așa că, dacă vrei să vezi filmul mai întâi si să-l înțelegi singur, atunci nu citi mai departe. Dar dacă vrei să înțelegi mai ușor din prima, termină articolul.

În caz de esti curios de trailer, click chiar aici!

Foarte important de știut că polițistul, care îl  ajută pe Tony, este de fapt voce subconștientului său. Un remediu ce-l ajută să treacă peste traumele din timpul rememorat (trecut) suferite printr-o metamorfozare în timpul povestit și imaginat de către Susan (cartea). Toată alegoria poveștii este o întruchiparea a sentimentului pe care l-a avut el în momentul în care ea a decis să nu mai continue relația.  În povestea lor pe care Tony a scris-o in carte, copilul reprezintă arta, iar Susan rămâne același personaj, mare sa iubire.

Doar că a fost o lovitură sub centură cartea pentru Susan. Cea din prezent are diverse afecțiuni legete de somn, mai exact insomnii. Citind cartea sufletul ei ajunge să  înțeleagă experiența prin care și-a făcut să treacă fostului soț, conștientizează durerea pe care i-a provocat-o. Cartea a fost trimisă cu un anumit scop prestabilit. Finalul tuturor celor 3 planuri de compune printr-o scenă din prezent. Este lăsat la libera interpretarea a privitorului și deschis criticii.

Opinie personală

Sincer să fiu, pe alocuri am rezonat cu personajul Tony, mai ales în momentele în care Susan (cea mai importantă persoană pentru el atunci) nu avea încredere în el și îi insultă ideile, modul în care vedea lumea. Dar totodată am relaționat și cu felul ei de fi artist plastic. A simțit lumea într-un mod conceptual de la început, continuat prin simboluri. Actorii își pun în valoare calitățile și transmit emoția pe care Tom Ford a vrut să o creeze. Nu este o lecție doar despre drama unei despărțiri,  este un film despre modul în care simt niște artiști anumite lucruri și cum se intensifică prin puterea, generozitatea modul de exprimare la nivelul subconștient, dar și conștient.