Motive pentru care să stai la cămin. „N-ai restanță, n-ai prestanță” este o vorbă din bătrâni (fie o utilizezi pentru a-ți menține motivația la un nivel cât mai okey, fie chiar nu vrei să recunoști că nu ai vrut să înveți pentru nemuritoarea sesiune). Viața asta de student…

Lăsând examenele și tot sporul avut, cum e viața în cămin și de ce aleg studenții noștri să aibă o astfel de experiență? De unde atâta răbdare pentru a „locui” cu noi oameni ale căror obiceiuri nu le cunoști, mai ales într-un spațiu atât de restrâns?

Am întrebat 4 studenți despre motivele pentru care au ales să stea la cămin, iar acestea au fost răspunsurile lor:

1. Pentru că ești într-un oraș nou și ești probabil tânăr și lipsit de experiență și nu vrei să ajungi la finalul anului cu gândul că ai irosit banii familiei pe chirii.

Dacă ai și note bune, ai și șanse mai mari de a prinde un cămin cu condiții decente. Am stat în trei campusuri diferite și condițiile au variat de la a avea baie și frigider în cameră la a avea un mic ecosistem în cameră… e o loterie, și dacă ai posibilitatea, înscrie-te la cazări… poate vei prinde o cameră bună.

2. Ești mult mai conectat la viața de facultate. Ești acolo, în campus.

O să ai colegi de facultate la tine în cămin sau în căminele din zonă. Găsești aproape în fiecare seară pe cineva care vrea să iasă în oraș și sincer, dacă aș fi iar în anul I, poate că aș fi făcut-o mai des.

3. E o adevărată lecție de selecție naturală și de adaptare pentru supraviețuire.

Înveți rapid să îți stabilești teritoriul și să îl aperi, mai ales când acel teritoriu e spațiul tău din frigiderul comun în care ai lăsat mâncarea primită de acasă. Te adaptezi la fauna locală. Gândaci de bucătărie, lăcuste, păianjeni, pisici care mai sar pe pervazul tău, lilieci (fără nicio glumă, am avut și un liliac în cămin). Și cum să uit… sala de lectură. E acel loc în sala de lectură, aproape de priză, pentru care te trezești la 6 dimineața, îți trântești câteva cursuri pe masă și apoi părăsești sala de lectură victorios, știind că ți-ai ocupat un loc.

Merlici Ioan-Alex


  1. E mai ieftin, clar! =)))
  2. E un beneficiu din partea facultății de care vreau să profit.
  3. Am prins o camera foarte bună.

Camera este destul de încăpătoare, este mobilată cum trebuie și mobila nu e distrusă, este curată, și, cel mai important lucru pentru mine, are baie și frigider. E ca o micuță garsonieră. Și mi-a plăcut foarte mult, de aceea am ales-o imediat. Am 2 colege cu care mă înțeleg foarte bine. Ne respectăm reciproc. Păstrăm curățenia și fiecare are spațiul ei. Am dezvoltat o prietenie foarte frumoasă cu una dintre ele și sper să țină cât mai mult.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Lungu Mihaela-Gabriela

Primul motiv ar fi că la cămin trăiești cu adevărat viața de student, acolo îți poți face mai mulți prieteni.

La cămin ai parte de cele mai faine petreceri și este un mod de a cunoaște persoane noi.

Al doilea motiv ar fi faptul că la cămin nu e la fel de scump precum este o chirie în Iași, care este în jur de 300 de euro într-o zonă decentă.

Pentru cei care vor niște condiții mai bune, dar nu vor să plătească prețul unei chirii, pot alege să stea într-un cămin privat. Eu stau într-un cămin privat și sunt condiții foarte bune, iar prețul pe care îl plătesc nu este așa mare.

Al treilea motiv pentru care am ales să stau la cămin ar fi că ne putem ajuta între noi la teste sau chiar în perioada sesiunii.

Pe lângă asta, poți primi anumite sfaturi despre viața de student de la studenții din anii mai mari. Din punctul meu de vedere, dacă vrei să trăiești cu adevărat viața de student, cea mai bună opțiune este aceea de a sta la cămin.

Având în vedere situația dată, cu toate restricțiile din cauza virusului covid, anumite cămine și-au impus noi reguli. Cum ar fi posibilitatea de a intra în cămin numai până la o anumită oră sau interzicerea intrării în cămin a studenților care nu locuiesc acolo. Din cauza acestui virus, au apărut câteva restricții care au afectat într-o mică măsură viața studenților, dar asta nu înseamnă că aceștia nu se pot distra la fel de bine ca înainte.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Ojog George Adrian


Motivul principal în decizia mea surprinde dorința de a avea o experiență completă a ceea ce înseamnă viața de student.

Mi-am dorit să explorez ceea ce înseamnă viața la cămin, îconjurat de oameni noi, supus adaptării, astfel testând și modul în care mă adaptez și integrez atât unor condiții noi de viață, cât și într-un colectiv nou.

Un alt motiv a fost pofta mea de libertate și aspirația mea spre a deveni responsabil, apt în a lua decizii bune, singur.

Mutarea mea aici m-a ajutat foarte mult în a mă organiza din punct de vedere financiar, cât și a timpului, astfel am devenit mai responsabil. Nu în ultimul rând prieteniile formate aici, dar si relațiile de amiciție pe care mi le doream și pe care eram sigur că le voi face cel mai ușor aici. Este foarte interesantă și relația deschisă dintre oamenii de la cămin, fiind săritori atunci când ai nevoie de ceva, spre exemplu, dar și mini party-urile care se petrec aici și care sunt menite să te destreseze, să te facă să uiti puțin de facultate.

Până acum, cel mai mult mi-au placut serile cu discuții lungi până dimineața cu colegii de cameră și cu prietenii noi, povestind despre viața noastră dar și despre planuri de viitor, etc.

La acestea se adaugă serile de jocuri cu prietenii, diferite activități de recreere. Cam ăsta este un mic rezumat a care sunt motivele pentru care am ales să aplic la cămin și o mică parte din ceea ce a urmat după cazare.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Mihălcuț Emanuel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.