Știați că depresia afectează peste 300 de milioane de oameni de toate vârstele? Ar fi considerată prima cauză de dizabilitate, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Pe pagina de Facebook, MentAid – Primul Ajutor în Sănătate Mintală a postat o animație realizată de Organizația Mondială a Sănătății, pentru a ilustra cum o persoană care merge pas la pas cu depresia vede lumea, zilele, viața. Traducerea și adaptarea a fost realizată de Mind the Mind România.

Deși sănătatea mintală devine una dintre temele principale lansate în media, ea este captată uneori realist, alteori distorsionat. Dintr-o perspectivă pozitivă, mass-media furnizează cunoștințe despre tulburările mintale, conturând procesele de tratament si rolul profesioniștilor. Din punct de vedere negativ, se așteaptă ca fiecare persoană cu o afecțiune specifică de sănătate mintală să prezinte aceleași caracteristici sau simptome.

Campania Mind the Mind este o necesitate a societății noastre care, din păcate, stigmatizează oamenii cu tulburări mintale. De cele mai multe ori, ne întrebăm dacă acest lucru provine dintr-o lipsă de informare corectă ce vizează tulburările mintale sau dintr-un oarecare dezinteres.

Activitatea Mind the Mind – pasiunea voluntarilor

Mind the Mind este un proiect ce are drept țintă capacitatea de a dezvolta valorile esențiale și oportunitățile cu privire la educație, fiind un proiect propus de EFPSA, federație europeană cu o experiență unică în educarea sănătății mintale. Mind the Mind reprezintă o dovadă clară pentru zicala ”sharing is caring”, susținând că sănătatea mintală este la fel de importantă ca cea fizică. Kant afirma că spre deosebire de emoțiile care acționează ca o „apă ce rupe digurile”, pasiunea devine „un torent care își scobește din ce în ce mai profund albia”.

În cele 6 ediții de până acum, Mind the Mind a arătat cum pasiunea devine becul ce iluminează tot timpul, unde 27 de țări europene s-au alăturat pentru a „confrunta” stigmatizarea asociată tulburărilor mintale. Prin workshop-urile derulate în cadrul acestui proiect, putem susține și facilita informarea publicului larg în ceea ce privește sănătatea mintală, astfel, sigur vom aduce contribuții asupra modului în care subiectul ”mental health” este privit atât de tineri, cât și de către adulți.

Câteva poze cu atelierele Mind the Mind înainte de pandemie:

Cum reușim să ducem la bun sfârșit sarcinile propuse?

Alături de echipele de voluntari, împreună cu coordonatorul local, deschidem dialogul pe tema sănătății mintale prin ateliere derulate în școli, facultăți, instituții. Scopul este de a demonta miturile și de a normaliza discuțiile despre sănătatea mintală.

Unul dintre miturile întâlnite frecvent: a vorbi despre sinucidere va încuraja încercările de sinucidere.

Realitate: a vorbi despre sinucidere oferă posibilitatea comunicării. Primul pas în încurajarea unei persoane (cu gânduri de sinucidere) să trăiască, vine din a discuta despre problemele/ suferința cu care se confruntă

Realitate: există multe alte alternative pentru spitalele de psihiatrie tradiționale, care s-au dovedit a fi eficiente în a ajuta persoane cu probleme de sănătate mintală, precum serviciile pentru comunitate sau grupurile de suport.

Pandemia a devenit o adevărată provocare pentru atelierele noastre. Cu mult mai multă motivație, așteptăm viitoarele training-uri, iar voluntarii noștri se pregătesc pentru a da glas dezbaterilor unor teme legate de sănătatea mintală.

Opiniile voluntarilor despre activitatea Mind the Mind

„Pentru mine, campania Mind the Mind înseamnă un mijloc de informare a oamenilor despre diferite tulburări psihice și reducerea stigmatizării. Am ajuns să mă implic în această campanie din dorința de a-i ajuta pe cei din jurul meu. «A single act of kindness throw out roots in all directions, and the roots spring up and make new trees.»”

„Campania Mind the Mind reprezintă pentru mine o necesitate în rândul oamenilor care nu au avut acces până acum la o educație asupra sănătății mintale. Odată cu implicarea mea, am realizat că schimbarea pornește din mine, iar asta mă motivează să fac astfel încât misiunea noastră să ajungă cât mai departe!”

„Mind the Mind este, pentru mine, un drum nou, o experiență, o ieșire din zona de confort. Am ajuns să fiu voluntar în această campanie din dorința de a aduce o schimbare cât de mică în jurul meu. Ce mă motivează? Gândul că aceasta campanie își va atinge scopurile prin noi, voluntarii, dar și speranța că prin astfel de campanii vom influența societatea spre a deveni din ce în ce mai bună.”

Voluntarii din Iași

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.