O parte dintr-o racheta chinezească scăpată de sub control se va prăbuși în jurul datei de 10 mai pe Pământ. Cu toate astea, punctul în care va lovi nu poate fi identificat decât cu câteva ore înainte.

În acest moment, uriașa rachetă Long March 5B merge cu 27.600 km/h pe o orbită defectuoasă și ar putea reintra necontrolat în atmosferă zilele acestea, scrie The Guardian.

„Sperăm că va ateriza într-un loc în care nu va face rău nimănui”, a declarat secretarul american al Apărării Lloyd Austin, conform BBC.com.

Totuși, astfel de proiecții sunt întotdeauna extrem de incerte. Aflat inițial într-o orbită eliptică la aproximativ 160 km pe 375 km deasupra suprafeței Pământului la 29 aprilie, etapa lungă de bază March-5b a pierdut înălțime de atunci. 

Long March 5b rocket

„În ciuda faptului că există întotdeauna posibilitatea ca metalele cu puncte de topire ridicate și alte materiale rezistente să poată supraviețui la suprafață, cea mai mare parte a autovehiculului ar trebui să ardă atunci când se aruncă în atmosferă”, notează BBC.com

Jonathan McDowell de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, SUA, a declarat că situația nu se reflectă prost asupra Chinei, deși „este într-adevăr văzut ca o neglijență”, a declarat el pentru BBC News.

„Aceasta este a doua lansare a acestei rachete; resturile din Coasta de Fildeș anul trecut au fost de la lansarea anterioară, adică o rachetă practic identică. Aceste două incidente, cel de acum și cel de la Coasta de Fildeș, sunt cele mai mari două obiecte lăsate în mod deliberat pentru a intra din nou necontrolat de la Skylab în 1979”.

Graphic showing key elements of China's space station

„Merită să ne amintim că există aproximativ 900 de etape de rachete orbitale pe orbita joasă a Pământului, lăsate în urmă de aproape fiecare națiune capabilă de lansare și cu o ordine de masă combinată sau cu o magnitudine mai mare decât cea așteptată să intre din nou în atmosferă în acest weekend”, A postat Dr. Lewis pe Twitter.

sursă: Big Chinese rocket segment set to fall to Earth – BBC News