Oare înțelgem cu adevărat emoțiile unui artist? Astăzi vi-l prezint pe Cozlean Raul, un tânăr care încearcă să devină cât mai cunoscut în lumea artei. Pasionat de filosofie și literatură, Raul a  reușit în toamna acestui an să publice primul volum de poezii intitulat „Pe frontul instantaneelor viscerale și veridice”.

Povestește-mi despre tine și ce faci la momentul actual.

numesc Cozlean Raul, sunt elev în clasa XII-a la Colegiul Național Silvania” Zalău și sunt un mare pasionat de filosofie și literatură. Aceste pasiuni s-au concretizat de-a lungul timpului în multe texte și lucrări, una dintre cele mai semnificative lucrări fiind un volum de poezie publicat în toamna acestui an intitulat „Pe frontul instantaneelor viscerale și veridice”.

Ce poți spune despre volumul de poezii publicat?

Volumul este un produs foarte drag mie, însemnând o muncă de aproximativ 2 ani. Dorința mea a fost să nuanțez prin intermediul unor instantanee vulnerabilitatea ființei, să arăt că la sfârșitul zilei, oricât ne-am ascunde trăirile de ceilalți oameni, adormim cu aceleași temeri și cu nesiguranța bătând în piept.

Cât de greu a fost să publici volumul de poezii?

Procesul publicării volumului nu a fost atât de dificil pe cât mă așteptam. În momentul în care am simțit că textele sunt pregătite, am întrebat-o pe profesoara mea de limba română, căreia îi sunt profund recunoscător pentru sprijin, dacă nu cunoaște o editură unde să public poeziile. Profesoara mi-a recomandat o editură, pe care ulterior am contactat-o, și lucrurile au mers de la sine. Consider că am avut puțin noroc dar, în același timp, gradul meu de implicare a fost unul destul de mare.

Ce percepție ai asupra succesului?

Ca autor, consider ai succes atunci când reușești scoți la suprafață sensibilul din cititor, când cititorul se lasă pierdut în ideile conturate, oferindu-i perspective familiare sau perspective cu care nu este obișnuit. În același timp, succesul poate reprezenta și o mreajă deoarece induce o oarecare stare de confort greu de stăpânit. Bucuria venită în urma succesului, în orice fel de domeniu, este uimitoare dar, trebuiedozată” într-o oarecare măsură.

În ce constă puterea ta ca scriitor ?

Puterea mea ca scriitor constă în capacitatea de a desprinde din mine diverse stări, așezându-le în texte. Fiecare stare pe care o am reprezintă pentru mine un întreg universal scrutării, un orizont presărat cu apogeuri.Ca scriitor nu capeți vreo putere desprinsă din universul supereroilor sau, cine știe? Poate sunt eu prea nou în domeniu și nu știu cum se declanșează abilitatea specială

Ce îi recomanzi unui nou inițiat în domeniu?

Nu cred am încă experiența necesară pentru a sfătui oamenii dar, consider un lucru esențial în acest domeniu este de a fi cât mai sincer cu putință. Franchețea este unul din elementele cheie. Sunt de părere că nu poți susține un discurs fără a avea un moment de sinceritate față de propria-ți persoană, un moment în care ești tranșant cu tine și dai jos orice fel de mască. Trebuie să ai curajul nu numai să-ți înfrunți fricile, ba chiar le admiri, le așezi pe un piedestal și te uiți cu fascinație spre ele.

Cine a contribuit la dezvoltarea ta?

Pot spune în dezvoltarea mea nu au contribuit numai persoane, au contribuit felurite elemente care au aprins în mine un sentiment mai profund, o stare contemplativă. Bineînțeles, există câteva persoane apropiate cu care am avut o legătură mai specială, oameni care m-au ajutat descopăr dar, consider că modalitățile prin care ne dezvoltăm sunt mai diverse decât credem noi.

Care sunt planurile tale de viitor?

Plănuiesc termin liceul și -mi continui studiile la Facultatea de Istorie și Filosofiedin cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Din punct de vedere al scrisului, lucrez la un nou volum de poezii puțin mai diferit față de ce am scris până acum care sper iasă în viitorul apropiat.