Mai multe clădiri din județul Iași se află în paragină, acestea fiind pe cale de a se dărâma în orice moment. Din păcate, două dintre clădirile aflate în patrimoniul județului Iași se află în această situație.

Aici vorbim despre Casa Călăului din Manta Roșie și vila Greierului din Bucium. O eventuală reabilitarea a clădirilor se pare că nu este pe lista lucrurilor imediat de făcut, istoria lor aparte putând fi lăsată abandonului.

Prezenta conducere de la Consiliul Județean a cerut o inventariere a patrimoniul ce cuprinde o serie de clădiri cu o istorie deosebită. Casa Călăului din Manta Roșie, cunoscută drept Conacul Moruzzi, se află pe listă. Clădirea a fost ridicată in secolul al XIX-lea, iar în prezent este doar o ruină. Fostul șef al CJ Iași, Marcel Popa, a făcut un studiu prin care a demonstrat că aceasta clădirea trebuie demolata deoarece nu poate fi reabilitată, dar proiectul tău nu au avut pus in aplicare aplicare. Clădirea a rămas în patrimoniu.

În aceeași situație defavorabile se află și Vila Greierului din Cartierul Bucium, care este un alt imobil istoric al Iașului. În ultimii ani clădirea a fost utilizată ca spațiu al spitalului de pneumoftiziologie de sub aripa CJ Iași. În această casă, pe timpul Primului Război Mondial,  au lucrat doctorii din misiunea franceză. În casă a locuit, pentru o perioadă, doctorul Jean Clunet (1878-1917). El venit în Iași să ajute la eradicarea epidemiei de tifos exantematic. Acesta, din păcate, a murit în Vila Greierului lucrând chiar și în ultima zi de viață.

Aici sunt câteva poze cu actuala stare a celebrelor clădiri!

 

 

Sursa: BZI.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.