Filip Havârneanu a solicitat extinderea sitului Bârnova Repedea pentru a proteja pădurile din Iași de mafia lemnului: „Protejarea mediului înconjurător și a pădurilor din Iași rămâne prioritatea mea și în anul 2022, considerând că este mare nevoie de aport legislativ și justiție fermă”. Astfel, deputatul USR PLUS a trimis o adresă către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) în care a solicitat luarea în considerare a includerii sitului Pădurea Bârnova ROSPA0092 în lista Ariilor Naturale Protejate de Importanță Comunitară ca o extindere a sitului Bârnova Repedea ROSCI10135 aflat deja în lista menționată.

Filip Havârneanu a susținut că „orice cale legală împotriva tăierilor ilegale de lemn trebuie folosită, autentificată!”.

„Inițiativa mea a plecat de la anunțul MMAP care supune dezbaterii publice proiectul de HG privind actualizarea Listei de consolidare a ariilor naturale protejate din România și a Planului de amenajare a teritoriului național, secțiunea a III-a , zone protejate, zone naturale. Întrucât propunerile pot veni atât de la cetățeni, cât și de la alte instituții interesate, am ținut neapărat ca demersul meu să fie luat în considerare și să dubleze acțiunile din ultimii ani prin care am căutat soluții pentru îngrijirea și conservarea mediului. Și europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe a înaintat ministerului documentația necesară pentru a susține aceeași cauză, nefiind prima oară când facem echipă pentru dezvoltarea proiectelor de mediu.

Am decis să mă alătur în continuare oricărui demers prin care să amintim că în pădurea Bârnova Repedea trebuie să rămână copacii, nu ecoul mafiei lemnului.
În prezent, există numeroase solicitări ale diferitelor organizații, unele chiar internaționale, precum GreenPeace și activiști care încearcă alături de reprezentanții localităților din zonă să protejeze această arie, toți fiind semnatarii unui memorandum care își propune înființarea „Parcului Național Codrii Iașilor”, tocmai pentru a spori atenția și a ocroti aceste situri.

Rămân fidel ideii că trebuie să înființăm DNA-ul Pădurilor și că Pădurea Bârnova-Repedea trebuie să fie recunoscută ca parc național, protejat, aceasta fiind unica soluție ca defrișările haotice, ilegale să înceteze. Din cauza tăierilor iresponsabile de la Iași, Comisia Europeană a demarat un infringement împotriva României, procedurile urmând sa conducă la sancțiuni aspre care vor fi stabilite de Curtea Europeană de Justiție. Dorim recunoașterea, conservarea și promovarea valorilor de biodiversitate și vrem ecosisteme care nu sunt în situație critică din cauza distrugerilor. Din datele anterioare reiese că această pădure este protejată doar în proporție de 1%. 99% figurează ca fiind exploatabilă”, a transmis deputatul USR PLUS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.