Enemy
Confruntare dintre Adam si Anthony

În articolul precedent am vorbit despre un film de acțiune-horror „Ready or not”. Însă din cauza faptului că mi-am descoperit o pasiune pentru cinematografie, în acest articol vreau să abordăm categoria mea preferată de filme: drama-mystery-thriller, mai exact unul dintre filmele mele de suflet.

„Enemy”, apărut în 2013, este pe departe cel mai bun film pe care l-am văzut până acum. De menționat că nu este pentru oricine deoarece directorul Denis Villeneuve împreună cu scriitorii José Saramago și Javier Gullón au avut mare grijă la simbolistica filmului

Începutul.

Din prima scenă rămânem ușor confuzi. Personajul principal jucat de minunatul actor american Jake Gyllenhaal  se află pe un coridor întunecat, lumina galbenă îi conturează jumătate din față. Intră într-o cameră de striptease alături de mai mulți bărbați. O fată se dezbracă complet. Alta vine cu o tavă în mână. Trage capacul în sus, iar un păianjen începe să se plimbe pe masă „fără stres”, mergând spre personajul principal, dar este călcat cu pantoful de către femeia goală.

De fapt, cam de aici este începutul

Adam este profesor de istorie la o universitate din oraș. În cadrul unui curs explică studenților un concept filosofic care anticipează stare interioară a eului său.

Are o viață normală până un coleg îi recomandă un film. Îl cumpără, se uită, se pune la somn. În timpul somnului visează un actor din film. Deschide laptop-ul urgent, dă la scenă ce coincide cu visul. Rămâne foarte șocat de faptul că el și acel valet arătau identic.

Și s-a dat startul unui puzzle psihologic

De aici Adam merge pe urmele lui. Caută adresa, nume tot ce trebuie, află apartamentul, reușește să vorbească cu soția lui Anthony (tipul care seamănă cu el). Soția lui Anthony, Mary (Mélanie Laurent) răspunde la telefonul dat de către Adam și crede că soțul ei îi face vreo glumă. Mai târziu merge la universitatea la care predă Adam, iar stare în care intră este simbolică pentru poziția ei în viața protagonistul.

Punctul culminant

Anthony vrea să îi înscenează lui Adam faptul că a făcut sex cu Mary doar pentru a și-o trage cu prietena lui Adam. Interesant, nu? De fapt, aici este zdravănul bucium interior ce o să aibă un deznodământ aparent până în ultima clipă.

Fac schimb de haine, după ce îl abuzează psihic în propia casă. Anthony se duce și face ce și-a propus cu prietena lui Adam, dar Adam merge acasă la Anthony. Se întâlnește cu Mary. Se simte jenat că este cu soția altuia. Ea îl invită în pat și îi pune o întrebare: „A fost bună ziua la școală?” Având în vedere că Anthony se ocupa cu totul altceva (actorie și om de afaceri).

Mici detalii pentru a înțelege mai bine

V-am spus de acel păianjen de la început. O să mai apară de 3 ori, dar sub forme diferite. Fricoșii să își pună mâna la ochi, dar el simbolizează de fapt ispita din viața personajului atât de chinuit care își demonstrează într-un fel că soția lui e totul pentru el, plus că este însărcinată.

Cele două personaje sunt  întruchipați de către Jake Gyllenhaal, prin care reușește să demonstreze încă odată ce actor bun este. Anthony reprezintă vocea interioară a lui Adam. Un subconștient pătat cu dorința de a înșela, sexuale.  O contracție interioară.

Opinie personală.

Pot vorbi despre acest film doar la superlativ. L-am văzut a doua oră și m-a captivat mai tare decât prima dată. Îmi place ambiguitatea în care te ține contiuu și replicile/imaginile simbol care te pun pe gânduri. Cum conflictul interior conturează adevărata lume în care Adam trăiește. Cum soția lui joacă rolul esențial în modelarea comportamentului său și „uciderea” metaforică a subconștientului acaparat de ispită.

Trailerul îl găsești chiar aici!