Ghiocelul este vestitorul gingaș al primăverii, fiind subțirel la trup. Însă, împărăția sa a trecut peste mări și țări, iar clopoțelul său alb și delicat îngână lin un cântec de primăvară.

Primăvara, Ghiocelul răsare pentru a chema alături toate celelalte flori.

Se crede că acest simbol firav ar fi un un bărbat văduv care are 8 copii, patru fete și patru băieți. Greșeala sa a avut o urmare cutremurătoare: recăsătorindu-se cu o femeie haină, copiii au afost alungați de acasă. Necajiți, aceștia s-au preschimbat în opt tipuri de flori. Tatăl și-a căutat pentru o lungă perioadă de timp copiii, în final, transformându-se în ghiocel.

closeup photography of white snowdrop flowers

Legenda balcanica, renașterea naturii

Copiii au fost alungați de acasă de către părinți. Neavând un loc unde să se adăposteacă, din cauza gerului, aceștia au murit. Dumnezeu, fiindu-I milă de aceste ființe nevinovate, a hotărât să le transforme trupurile în ghiocei albi precum sufletele lor pure.

selective focus photography of white petaled flower

Eugen Jianu prezintă legenda Ghiocelului dintr-o altă perspectivă:

pink and white flower on brown wooden table

„Iarna in puterea ei: peste tot numai omături. Și într-o bună zi, sfielnic, alb și plăpând, ghiocelul își suna clopoțelul.

– Cine îndrăznește să mi se împotrivească? se burzului Baba Iarna, scuturându-și cojoacele de nea și țurțurii de gheață. Abia după ce se uită bine-bine, jur-împrejur, a descoperit ghiocelul. Tu erai? Tu ți-ai găsit să mi te împotrivești? Dacă îmi pun mintea cu tine, o să te îngheț la noapte.

– Nu vă mâniați, Baba Iarna și Moș Omăt, le-a spus ghiocelul. Mie soarele mi-a trimis veste printr-o rază jucăușă, cerându-mi să mă arăt lumii. M-am frecat la ochi și iacătă-mă-s!

Și, peste noapte, Baba larna și Moș Omăt au chemat Gerul într-ajutor. A mai suflat și Crivățul.

– Unde ești, Ghiocelule?, au chicotit cei doi. N-ai înghețat? Mai cutezi să ni te ridici împotrivă?

– Drept să vă spun, Baba Iarna și Moș Omăt, mi-a fost tare-tare frig. Era cât pe ce să mă smulgă și vântul. Abia m-am putut piti dupa un bulgăre de pământ. Of, dacă și la noapte o fi tot atât de frig, cu siguranță voi muri înghețat!

Soarele auzind cu câtă bunătate vorbește Ghiocelul vrăjmașilor săi, i-a trimis în ajutor mulțime de raze calde, întărindu-l.

Așa că, dis de dimineață, ghiocelul a putut vedea alături de el, frați și surori răsărind printre petece de nea.

– Baba Iarna, Moș Omăt, răsunau clopoțeii lor în poiană, Baba larna, Moș Omăt, hai să ne jucăm de-a prinselea!

Așa s-a dovedit Ghiocelul mai tare decât Iarna, vădindu-și rostul său pe lume: acela de a fi cea dintâi floare care să bucure omul.”

Photo credit: Free Public Domain Illustrations by rawpixel on Visualhunt / CC BY
Sursă: universdecopil.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.