Crăciunul în stil german
Crăciunul în stil german

Cr─âciunul vine cu pa╚Öi repezi, iar ├«n ciuda situa╚Ťiei actuale nimic nu o s─â ├«mpiedice sufletele oamenilor s─â se bucure de aceast─â mult a╚Öteptat─â s─ârb─âtoare ├«n s├ónul familiilor lor. Acum, modul ├«n care se s─ârb─âtore╚Öte este diferit de la ╚Ťar─â la ╚Ťar─â, de la cultur─â la cultur─â. ├Än acest articol vreau s─â discut─âm pu╚Ťin despre obiceiurile pe care germanii le au ├«n preajma s─ârb─âtorilor.

Cr─âciunul ├«n Germania poart─â numele de ÔÇ×WeihnachtenÔÇŁ (Noaptea Solemn─â) sau ÔÇ×HeiligenachtenÔÇŁ (Noaptea Sf├ónt─â). Din prima duminic─â din Advent germanii ├«╚Öi preg─âtesc pie╚Ťele ora╚Öelor cu t├órguri pline de tot felul de lucruri pe tema Cr─âciunul.

Ce este Adventul?

Adventul este o perioad─â de 4 s─âpt─âm├óni din calendarul romano-catolic ce sunt ├«nainta╚Öe s─ârb─âtorii Cr─âciunului. Odat─â cu ├«nceperea Adventului, care este mereu o zi de duminic─â, ├«ncepe ╚Öi noul an liturgic. Durata variaz─â ├«ntre 22-28 de zile ├«n func╚Ťie de ziua ├«n care pic─â s─ârb─âtoarea, fiind o perioad─â a bucuriei: Na╚Ötere M├óntuitorului fiind a╚Öteptat─â.

Coroana de Advent, un puternic simbol al venirii Cr─âciunului

Coroana de Advent reprezint─â o cunun─â cu ramuri verzi (eventual din brad natural) cu 4 lum├ón─âri ce sunt aprinse succesiv ├«n fiecare duminic─â. ├Än unele case se folosesc s─âcule╚Ťi, 24 mai exact, cu dulciuri ce sunt deschi╚Öi ├«n fiecare zi p├ón─â ├«n pragul Cr─âciunului.

 

Nici la capitolul decora╚Ťiuni exterioare germanii nu r─âm├ón mai prejos. ├Ämbodobirea locuin╚Ťelor cu diferite instala╚Ťii electrice sau decora╚Ťiuni din brat care ├«nfrumuse╚Ťeaz─â peisajul de iarn─â. Eventual se ata╚Öeaz─â pe u╚Ö─â o cunun─â din brad cu accesorii specifice ata╚Öate.

Ajungem în Ajun

Este un obicei german ce const─â ├«n arderea unui butug pe timpul parcurgerii nop╚Ťii de Cr─âciun. Tradi╚Ťia spune c─â ├«n acest mod casa este ap─ârat─â de ho╚Ťi sau alte nenorociri ce ar putea acapara membrii familiei pe tot timpul decurgerii anului.

Ajunul Crăciunului reprezintă, dacă putem spune așa, una dintre cele mai semnificative și importante zile de sărbătoare. În ziua de Ajun, membrii familiei servesc cina împreună după care merg împreună la Biserică pentru săvârșirea simbolisticii sărbătorii. Sau altfel spus, pentru a se bucura de venirea Mântuitorului pe lume. Este prea bine știut că ei săvârșesc slujba de la miezul noptii.

Tradiţia împodobirii bradului a început în Germania.

Se spune c─â primii cre╚Ötini care au f─âcut din ├«mpodobirea bradului o tradi╚Ťie sunt nem╚Ťii, undeva prin secolul al XVI-lea. Acest obicei a fost preluat de alte ╚Ť─âri. Astfel, Germania reu╚Öe╚Öte s─â c├ó╚Ötige pe seama exportului decora╚Ťiunilor de Cr─âciun. Pe vremuri, unii construiau piramine din lemn ce erau decorate cu ramuri de brad sau alte soiuri de plante.

De asemenea, ├«n Germania se respect─â tradi╚Ťia aprinderii lum├ón─ârii ├«n fiecare cas─â sau orice alt tip de cl─âdire. Este recomandat s─â ard─â permanent ╚Öi s─â fie pus─â ├«n centrul casei.

foto: www.limbagerman─â.online, blogspot.com, frauangi.ro

Printre toate dulciurile ╚Öi bun─ât─â╚Ťile ce se pun pe masa de Cr─âciun, germanii au o pr─âjitur─â tradi╚Ťional─â numit─â Weihnachtspl├Ątzche, pe care le modeleaz─â sub diverse forme de animale. Simbol al sacrificiilor pe care le faceau str─âmo╚Öii.

Mici diferen╚Ťe ├«ntre Cr─âciunul nostru ╚Öi al lor:

Dac─â la noi vine Mo╚Ö Cr─âciun, la copiii germani cadourile sunt oferite ├«n dup─â-amiaza zilei de 25 sau ├«n seara zilei de 24 decembrie de c─âtre ChristKind (├«n traducere: Copilul Iisus). Tot la ei Cr─âciunul are 2 zile. Prima zi este liber─â, dedicat─â timpului petrecut cu familia. A doua este rezervat─â vizitelor prieteniilor sau ├«n familie (desigur, anul acesta sunt c├óteva restric╚Ťii de respectat, iar unele ac╚Ťiuni se limiteaz─â).

assorted-color-and-style ornaments

Cr─âciunul oricum vine. Noi s─â ne bucur─âm de timpul petrecut ├«n s├ónul familiei. Cu aceast─â ocazie po╚Ťi afla c├ót de ga╚Öc─â este mama ta sau ce distractiv este tat─âl t─âu. Nu bag m├ón─â ├«n foc c─â nu te vei ciond─âni cu fra╚Ťii, dar fi╚Ťi uni╚Ťi. Totul trecere, amintirile r─âm├ón.

S─ârb─âtori fericite!

LĂSAȚI UN MESAJ

V─â rug─âm s─â introduce╚Ťi comentariul dvs.!
Introduce╚Ťi aici numele dvs.