Crăciunul vine cu pași repezi, iar în ciuda situației actuale nimic nu o să împiedice sufletele oamenilor să se bucure de această mult așteptată sărbătoare în sânul familiilor lor. Acum, modul în care se sărbătorește este diferit de la țară la țară, de la cultură la cultură. În acest articol vreau să discutăm puțin despre obiceiurile pe care germanii le au în preajma sărbătorilor.
Crăciunul în Germania poartă numele de „Weihnachten” (Noaptea Solemnă) sau „Heiligenachten” (Noaptea Sfântă). Din prima duminică din Advent germanii își pregătesc piețele orașelor cu târguri pline de tot felul de lucruri pe tema Crăciunul.
Ce este Adventul?
Adventul este o perioadă de 4 săptămâni din calendarul romano-catolic ce sunt înaintașe sărbătorii Crăciunului. Odată cu începerea Adventului, care este mereu o zi de duminică, începe și noul an liturgic. Durata variază între 22-28 de zile în funcție de ziua în care pică sărbătoarea, fiind o perioadă a bucuriei: Naștere Mântuitorului fiind așteptată.
Coroana de Advent, un puternic simbol al venirii Crăciunului
Coroana de Advent reprezintă o cunună cu ramuri verzi (eventual din brad natural) cu 4 lumânări ce sunt aprinse succesiv în fiecare duminică. În unele case se folosesc săculeți, 24 mai exact, cu dulciuri ce sunt deschiși în fiecare zi până în pragul Crăciunului.
Nici la capitolul decorațiuni exterioare germanii nu rămân mai prejos. Îmbodobirea locuințelor cu diferite instalații electrice sau decorațiuni din brat care înfrumusețează peisajul de iarnă. Eventual se atașează pe ușă o cunună din brad cu accesorii specifice atașate.
Ajungem în Ajun
Este un obicei german ce constă în arderea unui butug pe timpul parcurgerii nopții de Crăciun. Tradiția spune că în acest mod casa este apărată de hoți sau alte nenorociri ce ar putea acapara membrii familiei pe tot timpul decurgerii anului.
Ajunul Crăciunului reprezintă, dacă putem spune așa, una dintre cele mai semnificative și importante zile de sărbătoare. În ziua de Ajun, membrii familiei servesc cina împreună după care merg împreună la Biserică pentru săvârșirea simbolisticii sărbătorii. Sau altfel spus, pentru a se bucura de venirea Mântuitorului pe lume. Este prea bine știut că ei săvârșesc slujba de la miezul noptii.
Tradiţia împodobirii bradului a început în Germania.
Se spune că primii creștini care au făcut din împodobirea bradului o tradiție sunt nemții, undeva prin secolul al XVI-lea. Acest obicei a fost preluat de alte țări. Astfel, Germania reușește să câștige pe seama exportului decorațiunilor de Crăciun. Pe vremuri, unii construiau piramine din lemn ce erau decorate cu ramuri de brad sau alte soiuri de plante.
De asemenea, în Germania se respectă tradiția aprinderii lumânării în fiecare casă sau orice alt tip de clădire. Este recomandat să ardă permanent și să fie pusă în centrul casei.
foto: www.limbagermană.online, blogspot.com, frauangi.ro
Printre toate dulciurile și bunătățile ce se pun pe masa de Crăciun, germanii au o prăjitură tradițională numită Weihnachtsplätzche, pe care le modelează sub diverse forme de animale. Simbol al sacrificiilor pe care le faceau strămoșii.
Mici diferențe între Crăciunul nostru și al lor:
Dacă la noi vine Moș Crăciun, la copiii germani cadourile sunt oferite în după-amiaza zilei de 25 sau în seara zilei de 24 decembrie de către ChristKind (în traducere: Copilul Iisus). Tot la ei Crăciunul are 2 zile. Prima zi este liberă, dedicată timpului petrecut cu familia. A doua este rezervată vizitelor prieteniilor sau în familie (desigur, anul acesta sunt câteva restricții de respectat, iar unele acțiuni se limitează).
Crăciunul oricum vine. Noi să ne bucurăm de timpul petrecut în sânul familiei. Cu această ocazie poți afla cât de gașcă este mama ta sau ce distractiv este tatăl tău. Nu bag mână în foc că nu te vei ciondăni cu frații, dar fiți uniți. Totul trecere, amintirile rămân.
Sărbători fericite!