greșeli exprimare din mass-media

Salutare și bine v-am găsit la o nouă ediție a Pastilei de Gramatică. În rândurile trecute, am vorbit despre lucrurile mai puțin știute despre limba română și despre gramatică – o bătălie cu dureri de cap. Totuși, am aflat că „sesiunea” nu este sinonim cu „restanța”.

Atăzi vom discuta despre câteva noi abordări în cadrul Pastilei de Gramatică.

Cuvinte care se încheie cu litere nespecifice limbii române:

Cu „Q” – 0;

Cu „W” – 4: PARAFLOW, LUDLOW, SHOW, SLOW;

Cu „K” – 15: cel mai lung ECOFEEDBACK;
Conform DEX, definiția acestuia este: retroacțiune ecologică care menține stabilitatea ecosistemelor naturale față de diversele influențe din mediul ambiant

Cu „Y” – 27: cel mai lung CHARDONNAY: soi de viță de origine franceză, cu struguri cu boabe rotunde albe-verzui, din care se produc vinuri dulci

În afara literelor „Q”, „W” și „Y”, care nu sunt specifice limbii române, cea mai rară consoană întâlnită în cuvintele limbii române este „X”, urmată de „J”.

Aproape 40% din totalul cuvintelor din vocabularul limbii române provin din franceză și italiană, dar în schimb avem 3 cuvinte care ne reprezintă tradițiile în patrimoniul cultural UNESCO: „dor”, „doină”, „colind”;

Cuvintele „dor” și „doină” nu pot fi traduse cu exactitate în altă limbă.

Cele mai vechi atestări ale unor cuvinte românești apar în unele texte slavone cu 1555 de ani în urmă:

„abia”: 863-867 d.Hr.

„cumătră”: 869-885 d.Hr.

„august”: 943 d.Hr.

Deși numărul cuvintelor vocabularului limbii române a ajuns la 80.000 se pare că în viața de zi cu zi folosim aproximativ 1500, printre acestea remarcându-se verbele „a da”, „a lua”, „a face”, „a pune”, „a avea” și substantivele „cap”, „mână”, „ochi”.

Greșeli de exprimare din mass-media – Deoarece aceste greșeli sunt preferințele noastre în a le discuta:

O greșeală întâlnită frecvent în mass-media constă în utilizarea termenului „Plusvaloare” în contexte ce nu au legătură cu domeniul economic.

Ca de exemplu, „construirea autostrăzilor nu ar aduce cine știe ce plusvaloare în România”. Forma corectă ar fi: „… nu ar aduce cine ştie ce valoare”.

sursă: dicție.ro, chindiamedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.