Ce s-ar întâmpla dacă resturile spațiale și schimbările climatice ar deveni una și aceeași problemă? Savanții susțin că ar fi ușor de comparat problema deșeurilor spațiale cu schimbările climatice, deoarece, în timp, gunoiul spațial ar putea deveni o problemă semnificativă pentru generațiile viitoare. „Accesul la spațiu ar fi din ce în ce mai dificil sau, în cel mai rău caz, imposibil”, au declarat aceștia.

„Atmosfera planetei noastre atrage în mod natural resturile orbitale și le arde în grosimea atmosferei inferioare, dar nivelul crescut de dioxid de carbon reduce densitatea atmosferei superioare, poate slăbi acest efect”, afirmă oamenii de știință. În opinia lor, cantitatea de gunoi spațial ar putea crește de 50 de ori până în anul 2100.

„Cifrele ne-au uimit. Există un adevărat motiv de alarmă”, a comentat Hugh Lewis, expert în resturi spațiale de la Universitatea din Southampton,  Anglia.

Scăderea densității atmosferice

Cercetătorii susțin că, din anul 2000, atmosfera a pierdut 21% din densitatea sa, aceasta fiind cauza creșterii nivelului de dioxid de carbon. Dacă aceste niveluri de dioxid de carbon își vor dubla volumul actual, până în anul 2100, procentul pe care l-ar putea pierde atmosfera din densitatea sa este de 80%.

„Cercetarea este o lucrare foarte importantă”, a declarat John Emmert, un om de știință în atmosferă la Laboratorul de Cercetări Navale al SUA din Washington, D.C..

Cu toate acestea, dr. Emmert spune că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege gravitatea problemei, conform New York Times. 

sursă: New York Times