Pandemia devine o provocare pentru noi, mai ales în planul răbdării, comunicării și relațiilor interpersonale. Ne-a obligat să recurgem la anumite ajustări atât în viața de familie, cât și în plan profesional. Astfel, au fost organizate ateliere online de consiliere psihologică.
Proiectul „Fii bine cu tine” vă invită la o serie de webinarii psihologice realizate de către psihoterapeuți. Împreună vom putea afla care sunt cauzele dependenței afective în cuplu, despre cum putem face față eșecului, cum ar trebui să gustăm „adevărul”, dar și despre cum ne putem îmbunătăți relațiile interpersonale.
Evenimentele vor avea loc între 23 februarie (marți) – 26 februarie (vineri) și vor fi transmise live pe Facebook, pe paginile organizatorilor (Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei – ISTT, Editura Trei și Librăriile Cărturești) și ale partenerului media (revista Psychologies).
Totodată, cărțile de psihologie și psihoterapie publicate de Editura Trei vor fi disponibile în săptămâna 22-28 februarie cu o reducere de 25 % atât în întreaga rețea a Librăriilor Cărturești, cât și pe librăria online www.carturesti.ro.
1. De la rușinea copiilor la rușinea adulților – Roxana Agafiței, psihoterapeut
Marți, 23 februarie, ora 19.00
Recomandare de lectură: Rușinea la copii. De unde le vine rușinea și cum îi putem ajuta să țină capul sus (Betsy de Thierry)
Stimă de sine scăzută? Neîncredere și teamă de eșec? De câte ori nu am auzit replica „Să-ți fie rușine!”? Ce este rușinea și care sunt urmările ei? Cum poate fi vindecată?
Răspunsurile la aceste întrebări le putem afla din acest webinar, alături de Roxana Agafiței. Psiholog, consilier psihologic și psihoterapeut practicant sub supervizare, cu o experiență de peste 20 ani, Roxana susține că „acolo unde apar probleme, se ivesc întotdeauna și soluții”.
Mai bine spus, o problemă poate deține două, trei sau mai multe rezolvări.
2. Dependența emoțională în cuplu – Iulia Bardar, psihoterapeut
Miercuri, 24 februarie, ora 19.00
Recomandare de lectură: Dragoste nesigură. Cum să nu mai fii gelos și dependent emoțional (Leslie Becker-Phelps)
Emoțiile devin presupuneri, iar noi nu reflectăm realitatea, ci o reconstruim. Dar ce facem în situațiile în care ne este frică de faptul că nu vom fi iubiți? O nouă provocare pentru noi ar fi să nu ne înecăm în propriile noastre emoții. Cum am putea înțelege motivele pentru care devenim dependenți emoționali? Este acesta un mod de a ne apăra sau de a staționa în nevoia confortului?
Iulia Adelina Bardar este consilier psihologic și psihoterapeut în supervizare, membru colaborator ISTT și membru co-fondator al Asociației „On Institute”. Absolventă a unui masterat dedicat evaluării și psihoterapiei copilului și familiei, ea este ghidată de motto-ul: „Cred în oameni și în potențialul nostru de a fi bine și de a ne face bine”.
3. Trauma psihică și dezvoltarea sănătoasă a copiilor și adolescenților – Diana Vasile, PhD, psihoterapeut
Joi, 25 februarie, ora 19.00
Recomandare de lectură: Instrumentar de tehnici terapeutice creative. Cum lucrăm cu adolescenții și copiii cu traumă de dezvoltare (Karen Treisman)
Ce este furia și cum arată? Ce facem atunci când nu ne simțim în siguranță? Întâmpinăm dificultăți într-un termometru ce aparține gândurilor, iar emoțiile capătă forma unei caracatițe: nu știi cum să te strecori printre tentaculele ei. Care este rolul amintirilor? Identitatea mea este precum un puzzle?
Diana Vasile, PhD, psiholog, psihoterapeut și formator, are o experiență didactică universitară de peste 20 ani. Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei, este formator și supervizor în psihoterapie experiențială si în psihoterapii scurte. Interesul ei se centrează pe analiza procesului traumatic al persoanelor care trec prin experiențe adverse de viață și pe stimularea resurselor vizând recuperarea psihică rapidă și stabilă.
4. Ce s-a schimbat la locul de muncă (în noul context pandemic)? – Ana Maria Năstase, psihoterapeut
Vineri, 26 februarie, ora 19.00
Recomandare de lectură: Cum să asculți și să te faci ascultat (Alain Braconnier)
„Heeeelloooo! Măcar asculți ceea ce-ți spun? Ești atent?”. Aceste expresii sunt prioritare în viața de zi cu zi. Nu suntem cei mai buni ascultători, dar nici cei mai buni în a transmite informațiile și ni se întâmplă să nu fim luați în seamă. Totuși, cum se schimbă dinamica relaționării? Ce trebuie să ajustez pentru a sprijini colaborarea și relațiile sănătoase?
Ana-Maria Năstase, consilier și psihoterapeut orientat pe resurse și soluții, vede terapia drept o călătorie ce poate fi descrisă de proverbul african: „Dacă vrei să mergi repede, mergi singur. Dacă vrei să mergi departe, mergi împreună”.