adăposturi refugiați Ucraina

Mii de români s-au mobilizat și au luat atitudine pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina. Totodată, am scris câteva informații cu privire la Republica Moldova, care te-ar putea ajuta. Aici poți regăsi câteva dintre inițiative: 

RO:

adăposturi refugiați Ucraina
adăposturi refugiați Ucraina

Uniți pentru Ucraina este, în prezent, cel mai mare grup de sprijin pentru refugiaţi de pe reţeaua Facebook. Peste 120.000 de persoane s-au alăturat inițiativei.

Un alt grup care te poate ajuta este Voluntari în Europa, unde se află peste 70 de mii de persoane ce te pot ajuta. 

Grupul Ploiești pentru Ucraina – Ploiești pentru Ucraina – Плоєшть для України – Ploiești for Ukraine (facebook.com)

Centrele regionale de cazare și proceduri pentru solicitanții de azil – adăposturi refugiați Ucraina

Conform antena3, pentru cei care solicită azil există în total 6 centre regionale de cazare și proceduri pentru solicitanţi de azil în România unde pot fi cazaţi solicitanţii de azil:

  • -București str. Tudor Gociu 24a
  • -Giurgiu Bd. 1907 
  • -Galaţi Str. Săvineși 2
  • -Șomcuta Mare Str. Cetăţii nr. 1A
  • -Timișoara str. Armoniei 33

Tulcea

Oamenii de afaceri din industria HoReCa au anunțat că pun la dispoziții pensiuni și hoteluri în mod gratuit pentru ucrainienii care pot face dovada cetățeniei. Exemplul le-a fost urmat și de oamenii locului, care își pun la dispoziție casele sau apartamentele.

Galați- primul oraș care anunță că poate primi refugiații din Ucraina

Refugiații ar putea fi cazați în blocurile primăriei sau în unitățile sportive care au fost folosite în 2020 și 2021 pentru carantinarea persoanelor infectate cu virusul Sars CoV 2. De asemenea, în eventualitatea unui influx semnificativ de refugiați, autoritățile vor fi pregătite să amenajeze tabere pe stadioane.

Asociaţia „Ajutaţi-l pe Lăbuş” din Galați dorește să aibă grijă de animalele de companie ale refugiaților care nu vor avea posibilitatea de a rămâne alături de animalele lor în centrele pentru refugiați. 

Centrul regional de cazare din Galați, strada Săvinești, 2, oferă cazare pentru refugiații care solicită azil.

Vama Siret (județul Suceava)

Personalul voluntar de la SMURD va oferi gratuit refugiaților alimente, apă, fructe, ceai, cafea și jucării la Vama Siret. De asemenea, un punct permanent de informare va fi instalat, iar refugiaților le vor fi puse la dispoziție de firma Romfour, mijloace de transport gratuit pentru a se putea deplasa în interiorul României și în alte țări. 

Pentru cazare în zona Siret, refugiații pot apela la numărul de telefon 0741788788 (Ion, persoană fizică, oferă ajutor refugiaților).

Pentru transport din Vama Siret către Iași, refugiații pot apela la numărul de telefon 0742959530.

Pentru cazare în județul Suceava

Sala de sport din orașul Milișăuți, județul Suceava, oferă cazare pentru refugiați. Pentru detalii, apelați la numărul de telefon 0746189315.

Sala de evenimente a Hotelului Mandachi din Suceava va fi pusă la dispoziție pentru cazarea refugiaților.  Ștefan Mandachi oferă (locuri limitate) de cazare la hotelul din Suceava, iar la restaurantul Spartan din centrul orașului poate servi GRATUIT o masă caldă orice cetățean ucrainean care prezintă un act de identitate. 

Sighetul Marmației

Primarul este pregătit să ofere cazare la internatul liceului forestier, sala de sport a liceului și pe stadion, în caz de nevoie, dar este important de menționat că pensiunile și hotelurile au fost angrenate în procesul de gestionare a crizei și oferă spații locative pentru refugiați.

Pentru urgențe, Primăria Sighet are două numere de telefon la care va răspunde non-stop cineva (0262-312964, 0748-197771).

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) își declară solidaritatea față de Ucraina și pune la dispoziție spații de cazare, hrană, consiliere psihologică și facilitarea serviciilor medicale pentru 50 de studenți și cadre didactice din Ucraina, precum și pentru familiile acestora.

În campusul UAIC va funcționa, în cel mai scurt timp, un centru de colectare pentru alimente neperisabile, apă și pături. Luni, 28 februarie, UAIC va deschide un cont bancar în care membrii comunității noaste academice vor putea dona sume de bani care vor fi direcționate către ajutorarea refugiaților din Ucraina.

Universitatea din București se oferă să sprijine prin cazare și hrană refugiații din Ucraina

Universitatea din București se oferă să sprijine prin cazare și hrană refugiații din Ucraina. „Inițiem un grup de lucru care să propună un set de măsuri”, spune rectorul instituției, Marian Preda.

Vola. ro 

Echipa Vola.ro vine în ajutorul cetățenilor ucraineni care au ajuns în România în diverse puncte de frontieră pentru a se reuni cu rudele lor din străinătate, fie în România, fie în alte țări. Ucraina are o populație numeroasă în diaspora și știm că o parte dintre cetățenii ucraineni ajunși în țara noastră și-ar dori să fie alături de cei dragi fie în România, fie în alte țări în aceste momente și dorim să le oferim ajutorul nostru.

Astfel, pentru cetățenii ucraineni care au ajuns în România și vor să călătorească fie spre familie sau rude din străinătate sau sa se revadă cu aceștia în România, Vola.ro oferă, fără niciun cost, soluții de călătorie pentru a ajunge cu bine alături de cei dragi.

De asemenea, oferim suport pentru 5 familii de cetățeni ucraineni care vor să vină în București (trebuie făcută dovada cetățeniei ucrainene cu un act de identitate). Ajutorul constă în: cazare, transport până în București, catering. Pe măsură ce vom putea extinde capacitățile noastre de ajutor, vom anunța mai multe detalii prin mijloacele noastre de comunicare (pagina de facebook sau instagram.com/vola.ro)

Pentru cei care cunosc cetățeni ucraineni ajunși în România și vor să ne contacteze, punem la dispoziție adresa de mail info@vola.ro pe care vă rugăm să ne transmiteți mesaje cu subiectul “Ajutor Ucraina”. Ne puteți contacta și pe numărul de telefon dedicat: 0744 42 42 51.

Providența – Spital și Policlinică – Iași

#alături_de_refugiații_din_Ucraina

📌 Nu sunteți singuri! Vă suntem alături în încercarea voastră!

🩺Dată fiind situația creată de contextul invadării Ucrainei, asezămintele medicale Providența (Policlinica, Spitalul și Fundația Medicală) vor asigura servicii medicale gratuite pentru refugiații care vor ajunge la Iași și care au nevoie de asistență medicală. 

🩺Prioritate au femeile însărcinate, copiii și persoanele vârstnice. 

🩺Medicii noștri îi vor ajuta voluntar pe cei aflați într-o astfel de încercare, oferindu-le consultații și alte servicii medicale necesare.

🩺Dacă îi cunoașteți, locuiesc la dvs. sau în centre de refugiați, ne puteți contacta la numerele de  telefon: 

📱0745 065 643 

📱0786 294 308.

🩺Vom solicita actul de identitate și vom acorda aceste servicii cu programare.

🩺De asemenea, avem nevoie de sprijinul unor studenți voluntari care să știe ucraineană sau rusă.

Rețeaua Regina Maria 

Suntem martorii unor evenimente care cer deopotrivă solidaritate, implicare și acțiune din partea fiecăruia dintre noi. 

Suntem oameni care vin în sprijinul altor oameni. De aceea, Rețeaua REGINA MARIA oferă servicii medicale gratuite pentru vecinii noștri ucraineni obligați să își găsească un refugiu departe de casă.

Serviciile pot fi accesate în toată rețeaua de policlinici REGINA MARIA, precum și în cele peste 300 de clinici partenere din întreaga țară, în baza cărții de identitate sau a pașaportului ucrainean.

Mai multe informații: https://bit.ly/3hefL4B

Pentru informații și programări, puteți apela numărul de contact center, 021.9268, disponibil în fiecare zi a săptămânii (în limba engleză).

Alte informații care vă pot ajuta:

Lugera & Makler Romania oferă sprijin gratuit cu informații despre piața muncii din România, consultanță pe CV și pregătire pentru interviuri – https://bit.ly/3JUweao

MedLife România trimite asistență medicală la frontiera cu Ucraina în sprijinul refugiaților – https://bit.ly/3pjV3Vf

SUPLIMENTAR:

Fight for Freedom asigură în Suceava adăpost gratuit pentru refugiații din Ucraina – https://bit.ly/3vvjSBJ. 

+ un aiudean oferă cazare și mâncare pentru 60 de refugiați, în două sate din Alba – https://bit.ly/3MaPiDl 

+ în Republica Moldova, în Ștefan Vodă mai precis, Purcari Wines oferă adăpost pentru 20 de familii – https://bit.ly/3t3AX2F

+ în Tulcea, Alex Filip pune la dispoziție Casa Filip din Sarichioi, cu întâietate familiilor cu copii mici și foarte mici – https://bit.ly/33SqxKI

+ în Neamț, Orange Valley dorește să ofere cazare pentru câteva familii – https://bit.ly/3tbtazF

+ în Bistrița, Tasuleasa Social poate primi între 20 și 30 de persoane refugiate – https://bit.ly/33VX96o

În mai multe locuri, MagicHOME ajută familiile cu copii, cu găzduire și mâncare, produse de igienă personală – https://bit.ly/33R80OO

Firma Tarsin Rădăuți a preluat gratuit cu autocare cetățenii ucrainieni care doreau să ajungă la autogări, la gară sau la aeroport – https://bit.ly/3HhXyxw

+ Romfour – transport international de persoane oferă ajutor refugiaților pentru a ajunge în cele mai apropiate orașe – https://bit.ly/3paZFgr

+ Business Global Hub și ADM Tur oferă transport gratuit din vămile Halmeu și Sighet către orașe de pe teritoriul României – https://bit.ly/3Io9Iq2

adăposturi refugiați Ucraina
adăposturi refugiați Ucraina

Minstrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari – Republica Moldova: 🇦🇩🇺🇦

„Fluxul de refugiați din Ucraina este o mare provocare pentru țara noastră. Nu am mai avut o astfel de încercare în trecut. Dar mobilizarea și solidaritatea de care dă dovadă societatea noastră este de-a dreptul senzațională. La frontieră au fost suplimentate efectivele de poliție de frontieră, specialiștii Biroului Migrație și Azil lucrează zi și noapte pentru a ajuta oamenii care fug de război.

Mii de ucrainieni sunt găzduiți de familii de moldoveni. Sute de voluntari moldoveni ajută familiile de ucrainieni să se adapteze în țara noastră. Sute de ucrainieni sunt plasați în centrele de plasament temporare pentru refugiați. În cel mai mare centru, cel de la Moldexpo, sunt acum plasate în jur de 150 de persoane refugiate din Ucraina — inclusiv zeci de copii — și în jur de 60 de persoane care au fost blocate în Republica Moldova din cauza închiderii spațiului aerian.

Colegii de la Direcția generală asistență socială și sănătate a municipiul Chișinău și de la Spitalul Clinic Municipal “Sfânta Treime”, împreună cu echipele de voluntari, au fost foarte operativi și s-au organizat excelent pentru a găzdui, asista și hrăni peste două sute de refugiați începând cu ieri seara. O mulțime de moldoveni au venit la Moldexpo și au umplut practic depozitele cu ajutor material.

Aceste ajutoare vor fi redirecționate și către alte locuri unde vor fi plasați refugiații. Împreună cu colegii de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale și de la Agenția Națională de Asistență Socială am lucrat pentru a identifica spațiile disponibile pentru a găzdui alte valuri de migranți. Avem spații suplimentare cu o capacități de 100-200 locuri fiecare, care ar putea fi deschise chiar mâine în caz de necesitate.

Sindicatele, Universitatea de Stat, Moldtelecom, Agenția Proprietății Publice, Ministerul Educației sunt gata să aloce edificii pentru organizarea următoarelor centre de plasament. La Minister, în timp record am elaborat regulamentul de activitate, procedurile, mecanismele de finanțare ale acestor centre pentru refugiați. Sunt sigur că direcțiile de asistență socială din raioane vor reuși să preia exemplul colegilor de la Chișinău și pot conta pe sprijinul Ministerului și Agenției Naționale.

Am coordonat eforturile cu organizațiile internaționale care sunt gata să ne ofere sprijin umanitar și am simplificat procedurile de acces a sprijinului umanitar ca să ne asiguram că produsele pentru migranți ajung rapid în țara noastră. Mii de plapume și produse de igienă destinate refugiaților sunt în drum spre Moldova. Ne-am întâlnit astăzi cu organizațiile de caritate care s-au implicat din prima clipă în gestiunea acestei crize umanitare pentru a agrea să ne coordonăm eforturile.

Faptul că atât de multă lume s-a implicat în gestiunea crizei mă face să mă simt mândru de moldovenii mei. E și un exemplu de unitate care demonstrează că valorile care ne unesc sunt mai puternice decât frontierele care ne dezbină”.


UA:

adăposturi refugiați Ucraina
adăposturi refugiați Ucraina

Куди можна піти на притулок і гарячу їжу, якщо ви біженець з України?

Тисячі румунів мобілізувалися та вжили заходів для допомоги біженцям в Україні. Ось деякі з ініціатив:

Єдині за Україну – наразі найбільша група підтримки біженців у мережі Facebook. До ініціативи приєдналися понад 65 тисяч людей.

Ще одна група, яка може вам допомогти, – “Волонтери в Європі”, де понад 70 000 людей можуть вам допомогти.

Ploiesti Group для України – Ploiești pentru Ucraina – Плоєшть для України – Ploiești for Ukraine (facebook.com). https://m.facebook.com/groups/764950161554803/?ref=share

Що ми відзначаємо:

Регіональні центри розміщення та процедури для шукачів притулку.
Для шукачів притулку в Румунії існує загалом 6 регіональних центрів розміщення та процедур для шукачів притулку, де шукачі притулку можуть бути розміщені:

-Бухарест вул.Тудора Гоціу 24а
– Джурджу, бульвар1907
-Галац вул. Савінешті 2
-Шомкута Маре вул. Четаці 1
-Тімішоара, вул. Армонії 33.

Бізнесмени Тулча

HoReCa повідомили, що безкоштовно надають пансіонати та готелі для українців, які можуть підтвердити своє громадянство. Прикладу наслідували місцеві жителі, які здають свої будинки чи квартири.

Галац – перше місто, яке оголосило, що може приймати біженців з України.

Біженців можна було розмістити в ратушах або в спортивних спорудах, які використовувалися в 2020 і 2021 роках для карантину людей, інфікованих вірусом Sars CoV 2. Також у разі значного напливу біженців влада буде готова до створення таборів.

Асоціація “Help Lăbuş” з Галаца хоче подбати про домашніх тварин біженців, які не матимуть можливості залишитися зі своїми тваринами у центрах для біженців.

Регіональний центр розміщення Галац, вулиця Савінешті, 2, пропонує житло для біженців, які шукають притулку.

Сіретська митниця (регіон Сучава)

Співробітники волонтерів SMURD безкоштовно забезпечать біженців їжею, водою, фруктами, чаєм, кавою та іграшками у митниці Сірет. Також буде встановлено постійний інформаційний пункт, а біженцям надасть компанія Romfour, безкоштовний транспорт для пересування всередині Румунії та інших країн.

Для розміщення в районі Сірет біженці можуть зателефонувати за номером ‪0741788788‬ (ім’я Іон, українскою Іван, фізична особа, пропонує допомогу біженцям).

Для перевезення з митниці Сірет до Яссів біженці можуть зателефонувати за номером ‪0742959530‬.

Для проживання в регіоні Сучава.

Спортивний зал у Мілішауці, регіон Сучава, пропонує житло для біженців. За деталями телефонуйте ‪0746189315‬.

Зал для проведення заходів готелю Mandachi в Сучаві буде доступний для розміщення біженців. Стефан Мандакі пропонує (обмежена кількість місць) проживання в готелі в Сучаві, а в ресторані Spartan в центрі міста гарячу їжу можна БЕЗКОШТОВНО подати будь-якому громадянину України, який пред’явить документ, що посвідчує особу.

Сігетул Мармація

Міський голова готовий запропонувати житло в лісовій середній школі-інтернаті, спортивному залі середньої школи та на стадіоні, у разі потреби, але важливо зазначити, що пансіонати та готелі залучені до процесу антикризового управління і пропонують житло для біженців.

Для надзвичайних ситуацій у мерії Сігета є два телефонні номери, на які хтось буде відповідати без перерв (‪0262-312964‬, 0748-197771).

Університет Олександру Йоана Кузи в Яссах

Університет Ясс “Олександр Йоан Куза” (UAIC) заявляє про свою солідарність з Україною та забезпечує проживання, харчування, психологічні консультації та надання медичних послуг 50 студентам та викладачам в Україні, а також їхнім родинам.

Незабаром у кампусі УАІК з’явиться центр збору продуктів, які не швидко псуються, води та ковдр. У понеділок, 28 лютого, УАІК відкриє банківський рахунок, на який представники нашої академічної спільноти зможуть пожертвувати кошти, які будуть спрямовані на допомогу біженцям в Україні.

Університет Бухареста пропонує підтримку українським біженцям шляхом проживання та харчування.

Бухарестський університет пропонує підтримку українським біженцям шляхом проживання та харчування. «Ми ініціюємо створення робочої групи, щоб запропонувати комплекс заходів», – каже ректор закладу Мар’ян Преда.

Vola.ro

Команда Vola.ro приходить на допомогу громадянам України, які прибули до Румунії на різних прикордонних пунктах, щоб возз’єднатися зі своїми родичами за кордоном, або в Румунії, або в інших країнах. Україна має велику кількість населення в діаспорі, і ми знаємо, що деякі громадяни України, які прибули до нашої країни, хотіли б зараз бути зі своїми близькими або в Румунії, або в інших країнах, і ми хочемо запропонувати їм свою допомогу.

Таким чином, для громадян України, які прибули до Румунії і хочуть поїхати до сім’ї чи родичів з-за кордону, або побачити їх знову в Румунії, Vola.ro пропонує безкоштовні транспортні перевізки щоб дійти до своїх близьких.

Також ми пропонуємо підтримку 5 сім’ям громадян України, які бажають приїхати до Бухареста (доказ громадянства України необхідно надати для отримання допомоги). Допомога складається з: проживання, транспорту до Бухареста, харчування. Оскільки ми розширюємо наші можливості підтримки, ми оголошуватимемо більше деталей через наші засоби масової інформації (сторінка Facebook або instagram.com/vola.ro)

Для тих, хто знає громадян України, які прибули до Румунії, і хоче з нами зв’язатися, надаємо електронну адресу info@vola.ro, на яку просимо надсилати нам повідомлення з темою “Допоможіть Україні”. Ви також можете зв’язатися з нами за виділеним номером телефону: ‪0744 42 42 51‬.

Провиденс – Лікарня та поліклініка – Ясси.

#біля_біженців_з_України

Вы не самотні! Ми з вами у ваших труднощях!

З огляду на ситуацію, що склалася в контексті вторгнення в Україну, медичні заклади «Провиденс» (поліклініка, лікарня та медичний фонд) надаватимуть безкоштовні медичні послуги для біженців, які прибудуть до Ясс і потребують медичної допомоги.
Пріоритет – жінки, діти та люди похилого віку.

Наші лікарі добровільно допомагатимуть тим, хто перебуває в такому випробуванні, надаючи їм консультації та інші необхідні медичні послуги.

Якщо ви їх знаєте, вони живуть у вас чи в центрах для біженців, ви можете зв’язатися з нами за такими телефонами:
📱0745 065 643‬
📱‪0786 294 308‬

Ми попросимо посвідчення особи та надамо ці послуги за попереднім записом.

Також потрібна підтримка студентів-волонтерів, які знають українську чи російську мову.

Дякую.

Госпіталь Регіна Марія/ Regina Maria

Ми є свідками подій, які вимагають від кожного з нас солідарності, участі та дій.
Ми люди, які приходять на допомогу іншим людям. Тому мережа Regina Maria пропонує безкоштовні медичні послуги для наших сусідів-українців, які змушені шукати притулок далеко від дому.

Послуги можна отримати в усій мережі поліклінік Regina Maria, а також у понад 300 клініках-партнерах по всій країні за посвідченням особи або паспортом України.

Більше інформації: https://bit.ly/3hefL4B

Для отримання інформації та запису на прийом ви можете зателефонувати за номером контакт-центру ‪021.9268‬, доступним кожного дня тижня (англійською мовою).

Додатково:

Lugera & Makler Romania пропонує безкоштовну підтримку з інформацією про ринок праці Румунії, порадами щодо резюме та підготовкою до співбесіди – https://bit.ly/3JUweao

MedLife Romania відправляє медичну допомогу на кордон з Україною на підтримку біженців – https://bit.ly/3pjV3Vf

“Боротьба за свободу” надає безкоштовний притулок біженцям з Україні в Сучаві – https://bit.ly/3vvjSBJ.

+ мешканець города Аюд пропонує проживання та харчування для 60 біженців, у дв селах в Альбі – https://bit.ly/3MaPiDl

+ в Республіці Молдова, точніше в Штефан-Воде, Purcari Wines пропонує притулок для 20 сімей – https://bit.ly/3t3AX2F

+ в Тулчі, Алекс Філіп надає будинок Filip у Сарічої, в пріоритеті для сімей з маленькими та дуже маленькими дітьми – https://bit.ly/33SqxKI

+ в Нямці Orange Valley хоче запропонувати житло для кількох сімей – https://bit.ly/3tbtazF

+ у Бістріці Tasuleasa Social може прийняти від 20 до 30 біженців – https://bit.ly/33VX96o

У багатьох місцях MagicHOME допомагає сім’ям з дітьми, проживанням та харчуванням, засобами особистої гігієни – https://bit.ly/33R80OO

Компанія Тарсін в Радауці взяли біженців автобасами безкоштовно, які хотіли доїхати до автовокзалу, вокзалу чи аеропорту – https://bit.ly/3HhXyxw

+ Romfour – міжнародний пасажирський транспорт допомагає біженцям дістатися до найближчих міст – https://bit.ly/3paZFgr

+ Business Global Hub і ADM Tour пропонують безкоштовний транспорт з митниці Халмеу і Сігет до міст Румунії – https://bit.ly/3Io9Iq2

❗

Допомога Молдова – Україна

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1gnLb9jSxE9XsAKub4UeN0LbdoWYDL4tPLjM1gl-5WYQ/edit

adăposturi refugiați Ucraina
adăposturi refugiați Ucraina

(RU) Министр труда и социальной защиты, Марчел Спэтарь – Молдова: 🇦🇩🇺🇦

«Поток беженцев из Украины – это большой вызов для нашей страны. Мы никогда раньше не сталкивались с таким вызовом. Но мобилизация и солидарность, которые демонстрируют наше общество, поистине сенсационны. На границе были пополнены ряды пограничной полиции, специалисты по миграции и убежищу работают день и ночь для того, чтобы помочь людям, спасающимся от войны. Тысячи украинцев приняты в молдавские семьи. Сотни молдавских волонтеров помогают украинским семьям адаптироваться в нашей стране. Сотни украинцев размещены в центрах временного размещения беженцев.

В крупнейшем центре «Молдэкспо» сейчас находятся около 150 беженцев из Украины, в том числе десятки детей и около 60 человек, застрявших в Молдове из-за закрытия воздушного пространства. Коллеги из Главного управления социальной помощи и здравоохранения Кишинэу и Городской клинической больницы «Святая Троица» вместе с группами волонтеров были очень оперативны и отлично организованы, чтобы принять, помочь и накормить более двухсот беженцев, начиная со вчерашнего вечера. Множество молдаван пришли в «Молдэкспо» и практически заполнили склады материальной помощью. Эти средства будут перенаправлены и в другие места, где будут размещены беженцы.

Вместе с коллегами из Министерства труда и социальной защиты и Национального агентства социальной помощи мы работали над определением мест, доступных для размещения других новых групп иммигрантов. Мы имеем дополнительные помещения на 100-200 мест каждое, которые при необходимости могут быть открыты завтра. Профсоюзы, Госуниверситет, Молдтелеком, Агентство публичной собственности, Министерство образования готовы выделить помещения для организации очередных центров размещения.

В Министерстве, в рекордно короткие сроки, мы разработали регламент деятельности, процедуры, механизмы финансирования этих центров для беженцев. Я уверен, что районные отделы социальной защиты смогут брать пример с своих коллег из Кишинэу, и я могу рассчитывать на поддержку Министерства и Национального агентства. Мы скоординировали усилия с международными организациями, которые готовы оказать нам гуманитарную помощь и упростили процедуры доступа к гуманитарной помощи для обеспечения быстрой доставки продуктов мигрантам в нашу страну.

Тысячи одеял и средств гигиены для беженцев находятся на пути в Молдову. Сегодня мы встретились с представителями благотворительных организаций, которые с самого начала участвовали в управлении этим гуманитарным кризисом для того, чтобы договориться о координации наших усилий. Тот факт, что так много людей участвовало в управлении кризисом, заставляет меня гордиться молдаванами. Это также пример единства, который показывает, что ценности, которые нас объединяют, сильнее, чем границы, которые нас разделяют».

 


EN:

adăposturi refugiați Ucraina
adăposturi refugiați Ucraina

Where you should go if you are an Ukrainian refugee that seeks shelter and food: 

“Uniți pentru Ucraina is currently the biggest Facebook group created for helping Ukrainian refugees. Over 120 000 people joined the initiative. 

Another significant groups are: Ploiești for Ukraine Ploiești pentru Ucraina – Плоєшть для України – Ploiești for Ukraine (facebook.com), and Volunteers in Europe.

Regional housing centers and procedures for asylum seekers 

For those that are seeking asylum there are 6 regional centers for housing and procedures where asylum seekers can be accommodated:

-Bucharest (capital city). Tudor Gociu street, 24a 

-Giurgiu (Giurgiu County), Bulevard (Avenue) 1907

-Galați (Galați County), Săvinești Street 2 

-Șomcuta Mare (Maramureș County), Cetății Street, No. 1A

-Timișoara (Timiș County), Armoniei Street, 33

Tulcea 

HoReCa businessmen have announced that they are providing pensions and hotels free of charge for Ukrainians who can prove their citizenship. The example was followed by the locals, who make their houses or apartments available.

Galați (Galați County)- The first Romanian city to receive Ukrainian refugees 

Refugees will be housed in the apartment blocks of the city hall and in the sport halls of the city. The mayor is considering the preparation of additional refugee camps on stadiums across the city. 

The “Ajutați-l pe Lăbuș” Association will take care of the animals belonging to refugees that will be unable to keep their pets inside the housing centers or refugee camps. 

The Regional Housing Center in Galați, on Săvinești Street 2 is offering free housing for refugees seeking asylum. 

Vama Siret (Suceava County) 

Volunteers will offer free food, water, fruits, tea, coffee and toys at the Vama Siret border crossing. Furthermore, a permanent information centre will be established here. Refugees will be able to travel freely across the country and to other countries using the means of transportation provided by Romfour. 

For free transportation from Vama Siret to Iași (Iași County) please call  0742959530

For housing in the Siret area (Suceava County), please call 0741788788. Contact name: Ion.

Housing and free food in Suceava County

The sports hall in Milișăuți (Suceava County), (full Romanian name “Sala de sport Milișăuți”) will offer housing for refugees. For more details, please call 0746189315

The banquet hall of the Mandachi Hotel in Suceava (Suceava County) will be sheltering refugees. Ștefan Mandachi is also offering a limited number of rooms for refugees.

The Spartan Restaurant in the city of Suceava (Suceava County) will be serving free meals for Ukrainian citizens that provide an identity card. 

Sighetul Marmației

The mayor is ready to offer accommodation at the forest high school boarding school, the high school gym and the stadium, in case of need, but it is important to mention that the pensions and hotels have been engaged in the crisis management process and offer housing for refugees.

Alexandru Ioan Cuza University (Iași, Iași County)

The Alexandru Ioan Cuza University (UAIC) declares firm solidarity to the Ukrainian people and will offer free housing, food, psychological counseling and medical services for 50 students and teachers from Ukraine and for their families. 

A center for collecting non perishable food, water and blankets will soon be established within the university campus. Monday, February 28th, 2022, the university will open a bank account where the staff of our university will be able to donate funds that will be used to help the Ukrainian refugees.  

The University of Bucharest (Romanian name: “Universitatea din București”) will offer housing and food for Ukrainian refugees

The University of Bucharest is offering shelter and food for Ukrainian refugees. “We will initiate a workgroup that will propose a series of measures.” declared the dean of the university, Marian Preda. 

Vola.ro

The Vola.ro team will offer free means of transportations to Ukrainian refugees, so they can reconnect to their relatives, both in Romania and abroad. 

Furthermore, the organization will offer support for 5 Ukrainian families that are willing to come to Bucharest (refugees must prove their Ukrainian citizenship through an identity card). Those families will receive: housing, transportation to  the capital city of Bucharest and catering. More details are soon to be announced. Please keep in touch on these social media pages:

https://www.facebook.com/VolaRomania

instagram.com/vola.ro

If you are a Romanian or English speaker that just arrived in the country, or you know any other Ukrainian refugees that just entered Romania, please contact us on the  info@vola.ro address. Please add the “Ajutor Ucraina” title to the subject of the message. 

You can also call us at 0744 42 42 51.

Providența- Hospital and dispensary (Iași, Iași County)

You are not alone. We are here for you during your struggle. 

The hospital and dispensary of Providența will provide free medical services for any refugee that will arrive in the city of Iași (Iași County). 

-Pregnant women, children and elders will be our priority; 

Our medics will offer you free consultations and any other medical services you will need. 

To contact us, please call the following numbers:

 📱0745 065 643

📱0786 294 308.

An identity card will be required. These services will be offered according to appointments.

Regina Maria Medical Network

The REGINA MARIA Network offers free medical services for Ukrainian refugees seeking shelter far away from home. Free medical services can be accessed in any REGINA MARIA clinic and in any of their over 300 partner clinics across Romania. You can access those clinics using your identity card or Ukrainian passport.

More info: https://bit.ly/3hefL4B

For info and appointments, call 0219268 any day (English speaking staff).

ADDITIONAL INFORMATION

Lugera & Makler Romania are offering free support with information about the job market in Romania, CV consultation and preparation for interviews – https://bit.ly/3JUweao

MedLife Romania is sending medical assistance to the Ukrainian border to help the refugee – https://bit.ly/3pjV3Vf

Fight for Freedom provides shelter free in Suceava for the refugee in Ukraine – https://bit.ly/3vvjSBJ. Last night there were 7 seats available.

+ an aiudean offers accommodation and food for 60 refugees, in two villages in Alba – https://bit.ly/3MaPiDl 

+ in the Republic of Moldova, in Ștefan Vodă more precisely, Purcari Wines offers shelter for 20 families – https://bit.ly/3t3AX2F 

+ in Tulcea, Alex Filip provides the Filip House in Sarichioi, with priority for families with small and very young children – https://bit.ly/33SqxKI 

+ in Fălticeni, Hotel Angel Sofia offers 2 rooms: https://bit.ly/3pgZNuF 

+ in Neamț, Orange Valley wants to offer accommodation for several families – https://bit.ly/3tbtazF 

+ in Bistrita, Tășuleasa Social can receive between 20 and 30 refugees – https://bit.ly/33VX96o 

In many places, MagicHOME helps families with children, with accommodation and food, personal hygiene products – https://bit.ly/33R80OO 

Tarsin Rădăuți took over by bus for free Ukrainian citizens who wanted to get to the bus stations, the train station or the airport – https://bit.ly/3HhXyxw 

+ Romfour – international passenger transport helps refugees get to the nearest cities – https://bit.ly/3paZFgr 

+ Business Global Hub and ADM Tour offers free transport from Halmeu and Sighet customs to cities in Romania – https://bit.ly/3Io9Iq2

❗In Moldova

Marcel Spătari, the Moldavian Minister of Labor and Social Protection declared:

“The flux of Ukrainian refugees is a great challenge for our country. We have never faced such a challenge before. But, the mobilization and solidarity shown by our society is indeed astonishing. At the borders, additional staff of the frontier police was deployed, and specialists of the Bureau for Migration and Asylum are working day and night in order to help the people that are running away from war.

Thousands of Ukrainians are sheltered by Moldavian families. Hundreds of Moldavian volunteers are helping the Ukrainian families to adapt to our country. Hundreds of Ukrainians are placed in temporary shelter centers for refugees. In the biggest center, situated at Moldexpo, there are now situated 150 refugees from Ukraine -including dozens of children- and around 60 people that were blocked in Moldova due to the closure of the airspace.

Our neighbors from the General Directorate of Social Assistance and Health from the Chișinău Municipality and from the Municipal Clinical Hospital “Sfânta Treime”, along with the volunteer teams, were very diligent and organized themselves in an excellent manner, in order to shelter, assist and feed over two hundred refugees, since last evening. Many Moldavians came to Moldexpo and basically filled the storages there with material aid. This aid will also be redistributed to other areas where refugees will be located.

Together with my colleagues from the Ministry of Labor and Social Protection and the National Agency of Social Assistance, we have worked hard in order to identify the available spaces for sheltering other waves of migrants. We have additional spaces that can hold 100 to 200 people each, that can be opened as soon as tomorrow, in case of necessity. The syndicates, the State University, Moldtelecom, The Public Property Agency and the Ministry of Education are ready to allocate edifices in order to establish the next shelters. At our ministry, we have elaborated, in record time, the new regulation of activities, the procedures and financing mechanisms of those refugee centers.

I am sure that the directives of social assistance in these sectors will follow the example of our colleagues in Chișinău and they can rely on the support of the Ministry of National Agency. We have coordinated our efforts with international organizations that are ready to offer us humanitarian aid, and we have simplified the access procedures to humanitarian aid, in order to assure that the resources for the migrants will arrive quickly in our country. Thousands of blankets and hygiene products destined to the refugees are on their way to Moldova.

We’ve met charity organizations today that got involved in the management of this humanitarian crisis since the beginning, in order to agree to coordinate our efforts. The fact that so many individuals are getting involved in the management crisis makes me feel proud of my Moldavians. It’s also an example of unity that proves that the values that unite us are stronger than the frontiers that divide us.”

Autori: Filimon Andreea-Gabriela și Merlici Ioan-Alex

Traducere: Merlici Ioan-Alex, Roman Alex, Arthur Popovych și Aliona Moise Stepanova

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.