În anul 2018, la nivel național în România, rata abandonului școlar a fost de 16,4%. Potrivit unui comunicat de presă al organizației Salvați Copiii, rata de părăsire timpurie a școlii în zonele rurale a fost de 26,6%.

Programul „Nouă ne pasă”  a fost inițiat de către Fundația eMAG și susținut de Flanco, cu scopul de a extinde centre tip after-school. Acestea vor asigura activităţi de educaţie remedială pentru copiii din mediul rural cu o situație materială sau familială dificilă.

Astfel, profesorii din mediul rural pot accesa fonduri în vederea implementării acestor centre tip after-school, pentru a ajuta copiii cu risc de abandon școlar. Echipele de cadre didactice se pot înscrie în programul „Nouă ne pasă”.

Procesul de înregistrare se desfășoară prin intermediul platformei www.nouanepasa.ro în perioada 15 februarie – 4 aprilie 2021, iar ulterior există o perioadă de selecție a aplicațiilor.

În cadrul programului se va pune accent pe următoarele aspecte:

  • școlile selectate primesc o bursă anuală care acoperă cheltuielile pentru masa copiilor, materialele didactice și plata profesorilor care predau la after-school
  • acces la resurse alternative pentru predare

„Abandonul școlar în zonele rurale este un fenomen îngrijorător, nu vorbim doar despre situații accidentale. Pandemia a accentuat acest fenomen și, dacă nu intervenim rapid, în câțiva ani vom asista la creșterea numărului tinerilor fără nicio specializare, fără loc de muncă și dependenți de ajutoare sociale. Avem convingerea că drumul spre normalitate trece obligatoriu prin școală și, de aceea, lansăm acest apel către dascălii proactivi, orientați spre soluții, interesați să-i ajute pe copiii aflați în dificultate. Metoda noastră de intervenție este destul de simplă, la centrele after-school se reia materia restantă, grupele sunt de maxim 8-10 copii și încercăm să adaptăm metoda de predare nevoilor fiecărui copil”, a declarat Tudor Vlad, președintele Fundației eMAG.

Despre programul „Nouă ne pasă”

Programul „Nouă ne pasă” a fost lansat inițial în 2016 prin implementarea de centre after-school în zone rurale. În prezent, din program fac parte 48 de centre after-school în care 1.308 copii sunt pregătiți de 249 de profesori pentru a putea finaliza cel puțin ciclurile de învățământ obligatoriu.

Harta centrelor Noua ne pasa

Proiecte vizate în programul „Nouă ne pasă”:

Prin participarea profesorilor, în perioada 2020-2021, 1.308 de copii din 48 de comunități rurale au beneficiat de educație remedială.

Totodată, în cursul anului 2020, pentru cursurile susținute în mediul online, au fost asigurate de către fundație și tablete cu conexiune la internet astfel încât copiii să poată participa la ore.

Puteți citi mai multe detalii aici. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.